Nemecký minister hospodárstva bude rokovať o plyne v Perzskom zálive

NETKY.SK • 18 Marec 2022, 14:06 • 2 min
Nemecký minister hospodárstva bude rokovať o plyne v Perzskom zálive

BERLÍN – Nemecký minister hospodárstva a klímy Robert Habeck cez víkend navštívi krajiny Perzského zálivu, kde bude rokovať o budúcich dodávkach plynu. Cesta súvisí so snahami Nemecka čoraz viac sa odstrihnúť od dovozu ruskej energie. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

slovakia

left justify in out

Ako prvú krajinu navštívi nemecký minister Katar, ktorý je jedným z najväčších svetových dodávateľov skvapalneného zemného plynu (LNG). Katar v súčasnosti väčšinu plynu vyváža do Ázie. Habeck sa v Katare stretne s katarským emirom šejkom Tamímom ibn Hamadom Ál Sáním. Minister tvrdí, že v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu sa energetická bezpečnosť stala jednou z hlavných tém medzinárodných rokovaní. „Teraz musíme ešte viac podporovať prechod na obnoviteľnú energiu a diverzifikáciu zdrojov zemného plynu,“ povedal nemecký minister.

 

img

 

Nemecko bude podľa neho potrebovať dovážať viac LNG a na tento účel plánuje vybudovať terminály. Toto fosílne palivo by sa však malo používať len „krátkodobo a dočasne“. Zdôraznil aj dôležitosť prechodu zo zemného plynu na ekologický vodík, pričom podľa neho vojna na Ukrajine potrebu tohto prechodu ešte zintenzívnila. Habeckovou druhou zastávkou budú Spojené arabské emiráty, kde sa stretne s niekoľkými ministrami. Nemecké ministerstvo hospodárstva a klímy informovalo, že Habecka bude na plánovanej ceste sprevádzať delegácia prominentných podnikateľov. Témou rozhovorov má byť okrem energetiky aj dodržiavanie ľudských práv.

 

Možno vás zaujme: Sme ochotní poskytnúť vojenskú techniku, ak neohrozíme našu bezpečnosť



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona