Šerpovia zostali po zemetrasení stáť pred neistou finančnou budúcnosťou

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 10:53 • 2 min
Šerpovia zostali po zemetrasení stáť pred neistou finančnou budúcnosťou

KÁTHMANDU - Náhle ukončenie horolezeckej sezóny na severnej i južnej strane Mount Everestu po smrtonosnom zemetrasení z minulého týždňa bude pre šerpov v postihnutom regióne krutým úderom, zamýšľa sa agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Mnohí šerpovia totiž nedostanú túžobne očakávané finančné bonusy či iné platby za to, že pomáhajú ľuďom vyšplhať sa na najvyššiu horu sveta. A mnoho horolezcov a nosičov nákladov dokonca hovorí, že prírodné katastrofy, ktoré v posledných rokoch zasiahli Mount Everest, môžu ľudí od návštevy tohto majestátneho himalájskeho štítu odradiť úplne.

 

Sobotňajšie zemetrasenie s magnitúdou 7,8 vyvolalo lavínu, ktorá sa spustila na základný tábor na Evereste. Zahynulo pri nej 19 horolezcov a ďalšie desiatky z nich utrpeli zranenia.

 

K tejto katastrofe došlo necelý rok po tom, čo pod lavínou v oblasti ľadopádu Khumbu, priamo nad základným táborom, zahynulo 16 šerpov a iní sa museli vzdať svojich ďalších aktuálnych vysokohorských plánov.

 

Celková oficiálna bilancia obetí terajšieho zemetrasenia sa podľa najnovších údajov miestnej polície vyšplhala na 6155 mŕtvych a 13.402 zranených. Indickí seizmológovia tvrdia, že za uplynulých päť dní došlo v postihnutom himalájskom regióne k vyše 70 následným otrasom.

 

Sobotňajšie zemetrasenie bolo najsilnejším v tejto oblasti od roku 1934.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies