Sekcia pre šport na ministerstve školstva by sa mala zrušiť

NETKY.SK • 3 Apríl 2015, 13:38 • 2 min
Sekcia pre šport na ministerstve školstva by sa mala zrušiť

BRATISLAVA - V novom zákone o športe sa musia nanovo zadefinovať kompetencie. Poslanec parlamentu za Most-Híd Árpád Érsek v reakcii na pripravovaný nový zákon o športe uviedol, že súhlasí, aby športové zväzy získali väčšiu autonómiu a posilnili sa prvky kontroly zo strany verejnosti. Rovnako podporuje aj zvýšenie transparentnosti používania finančných prostriedkov.

slovakia

left justify in out

„Ak sa však má situácia v športe skutočne zlepšiť, v novom zákone o športe treba nanovo zadefinovať kompetencie. Mala by sa zrušiť sekcia pre šport na ministerstve školstva a zriadiť Úrad pre šport a mládež, ktorý by mal priamy ťah na bránu a zastrešoval by ho generálny riaditeľ podriadený niektorému podpredsedovi vlády,“ navrhuje Érsek.


Športová agenda je podľa poslanca za Most-Híd mimoriadne náročná a zložitá, a preto si vyžaduje takpovediac „celého“ človeka. „Aby sme sa dokázali poctivo zaoberať opatreniami, ktoré by pre rozvoj športu a športovcom zabezpečili adekvátne podmienky, je dôležité, aby ho zastrešoval samostatný úrad,“ spresnil Érsek.


Na to, aby sa Slovensko v športovej oblasti reálne posunulo vpred, treba do nového zákona kvalitne zapracovať aj mechanizmus financovania športu. „A to tak, aby aj súkromný sektor mal motiváciu ho podporiť. V opačnom prípade je akýkoľvek nový zákon o športe prakticky zbytočný,“ uzavrel Érsek, ktorý je bývalým reprezentačným trénerom v šerme.


Pripravovaný zákon o športe by mal dať zväzom a spolkom väčšiu autonómiu, ale zároveň aj posilniť prvky kontroly zo strany verejnosti. Pracovná skupina Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pripravila paragrafové znenie právnej úpravy, ktorá by mala riešiť problémy športového hnutia. Návrh zatiaľ nehovorí o finančných záležitostiach, o nich sa bude diskutovať v najbližších týždňoch a mesiacoch.


Novinkou v zákone je informačný systém športu, v ktorom budú nielen údaje o zväzoch a športovcoch, ale aj o podujatiach. Týmto krokom by sa mala zvýšiť najmä transparentnosť používania finančných prostriedkov, zväzy by mali v presne stanovených lehotách deklarovať ich použitie. Posilní sa tým aj prístup k informáciám pre verejnosť. "Zákon je komplexná právna úprava s novými prvkami. Je v nej výrazne posilnená kontrola zdola a verejná kontrola zväzov pri nakladaní s finančnými prostriedkami," povedal minister školstva Juraj Draxler.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies