Šefčoviča vypočúvajú: Švédsky poslanec mu vyčíta závratný plat

NETKY.SK • 1 Október 2014, 06:44 • 2 min
Šefčoviča vypočúvajú: Švédsky poslanec mu vyčíta závratný plat

BRUSEL – Poslanci europarlamentu v týchto chvíľach vypočúvajú slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča, ktorý by mal mať v novej Európskej komisii na starosti oblasť dopravy a vesmíru. Ide o tradičnú procedúru, ktorú médiá označujú ako "grilovanie".

slovakia

left justify in out

Poslancov zaujal Šefčovič hneď na začiatku tým, že vo svojom úvodnom vyhlásení použil nielen slovenčinu a angličtinu, ale aj nemčinu a francúzštinu. Šefčovič dostáva od europoslancov otázky týkajúce sa nielen dopravy, musí si vypočuť aj viaceré nepríjemné poznámky na jeho adresu. Kým niekoľké poslankyne mu počas svojho vystúpenia pripomenuli, že v novej Komisii je málo žien, švédsky poslanec Peter Lundgren (Skupina Európa slobody a priamej demokracie) Šefčovičovi vyčíta fakt, že nikdy nepracoval v dopravnom priemysle. "Hoci je váš životopis impozantný, chýba vám praktická skúsenosť. Je nemožné, aby som sa ja prezentoval svojim voličom ako vhodný kandidát, keď som nepracoval v dopravnom priemysle. Vy pochádzate z akademického sveta a beriete závratný plat v porovnaní s tvrdo pracujúcimi zamestnancami, ktorí musia v ruke otočiť každú korunu, aby prežili do ďalšej výplaty," povedal Lundgren slovenskému eurokomisárovi. Šefčovič pohotovo reagoval s tým, že vie, čo je to manuálna práca. "Vyrastal som v časoch, keď každé leto práca v továrňach bola pre študentov povinná a musel som to isté robiť aj počas štúdií v Rusku, a je to skúsenosť, o ktorú sa s vami môžem raz podeliť," odpovedal. "Grilovanie" Šefčoviča pokračuje až do 21:00. 

 

 

Poslanci Európskeho parlamentu začali s vypočúvaním kandidátov na členov novej Európskej komisie pod vedením bývalého luxemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera v pondelok. Proces potrvá desať dní. Ak by europoslanci nesúhlasili s vymenovaním čo len jediného kandidáta, môže to oddialiť menovanie celej eurokomisie, ktoré je naplánované na 1. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies