Jozef Čentéš na verejnom vypočúvaní aj o Jánovi a Martine

NETKY.SK • 19 November 2020, 12:36 • 2 min
Jozef Čentéš na verejnom vypočúvaní aj o Jánovi a Martine

Počas verejného vypočúvania kandidátov na post Generálneho prokurátora sa Jozef Čentéš vyjadril aj na otázky o povinnosti prokurátora rešpektovať prezumpciu neviny.

slovakia

left justify in out

Jozef Čentéš, ktorý už v minulosti bol zvoleným kandidátom na Generálneho prokurátora, odpovedal na otázky poslancov. Pýtal sa ho aj podpredseda NR SR Juraj Šeliga. "Pokiaľ ide o rozhodnutie senátu Špecializovaného trestného súdu v kauze poškodených, tak toto rozhodnutie vyvoláva protichodné reakcie,“ povedal s tým, že sa domnieva, že rozhodujúce bude posúdenie od Najvyššieho súdu. Ide totiž o dôveryhodnosť svedka.

 

Pochybnosti sú podľa neho veľmi vážne. „Nepoznám tú vec z hľadiska súdneho spisu, nemôžem sa vyjadrovať k trestnej veci, ktorá nie je právoplatne skončená, je živá,“ povedal s tým, že verí, že sa bude tomu venovať na NS SR veľká pozornosť.

 

„Každý v tomto štáte, či je to prokurátor, policajt, sudca, alebo je to politik, alebo bežný občan“ čaká na rozhodnutie v tejto veci. Šeliga sa pýtal, či tam videl aj pochybenia prokuratúry. Čentéš zdôrazňuje, že na to treba dôkladne poznať celý spis.

 

 

Spomenul aj mediálne zverejnené informácie. „Neviem dnes posúdiť, či to bolo, alebo nebolo dôležité z hľadiska merita veci,“ povedal k záznamom z Tatra banky, ktoré si prokurátori nevyžiadali.

 

Myslí si, že prokurátori urobili maximum, čo bolo možné. Čentéš si želá, aby bolo dostatok dôkazov, aby boli vinníci odsúdení. Podpredseda parlamentu Šeliga si myslí, že záznamy z Tatra banky si prokurátori mali vyžiadať.

 

„Ak vychádzame z právnej úpravy“ tak prokurátori musia byť zdržanliví, myslí si Čentéš, „z hľadiska rešpektovania prezumpcie neviny.“ Niekdajší zvolený kandidát si tiež myslí, že prokurátor sa má vyjadrovať až po právoplatnom rozhodnutí, aby sa nemohol diskvalifikovať z ďalších konaní. „Nikdy by to nemalo prejsť za hranu porušeovania, alebo nerešpektovania princípu prezumpcie neviny,“ zdôraznil Čentéš.

 

 

Šeliga sa nazdáva, že prokurátor by nemal mať prezumpciu neviny. Pýta sa, či prokurátor nemá automaticky vnímať, že vinník je vinný. „Aby som niekoho mohol postaviť pred súd na základe obžaloby,“ oponoval Čentéš s tým, že prokurátor musí mať dôkazy.

 

Musí byť, jednoducho povedané, síce vnútorne presvedčený  o vine, inak by podľa Čentéša musel prokurátor zastaviť trestné stíhanie. „To znamená, že on presvedčený o tej vine vnútorne je, ale nesmie to verejne vyjadriť, že je vinný,“ doplnil s tým, že takéto právo patrí len súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies