Vedci v Kalifornii vypustia geneticky modifikované komáre

NETKY.SK • 13 Apríl 2022, 06:00 • 2 min
Vedci v Kalifornii vypustia geneticky modifikované komáre

LOS ANGELES – Britská spoločnosť Oxitec plánuje v Kalifornii vypustiť geneticky modifikované komáre. Tento experiment má pomôcť zbaviť sa komárov rodu Aedes aegypti, ktoré prenášajú žltú zimnicu, vírus zika, horúčky dengue a chikungunya. TASR správu prevzala od agentúry DPA a denníka Los Angeles Times.

slovakia

left justify in out

Geneticky modifikované komáre sa budú vo voľnej prírode párovať so samicami Aedes aegypti. Z ich potomstva následne uhynú všetky samičky a zostanú len jedince mužského rodu, ktoré nesajú krv, a teda ani neprenášajú choroby. Experiment už schválila Americká agentúra pre ochranu životného prostredia, no musí s ním súhlasiť aj Americký úrad pre pesticídy. Spoločnosť Oxitec si Kaliforniu vybrala preto, lebo v ostatných desiatich rokoch sa tam zvýšil výskyt komárov Aedes aegypti.

 

img

 

Geneticky modifikované jedince budú vypustené na rozlohe takmer 120 štvorcových kilometrov v okresoch Fresno, San Bernardino, Stanislaus a Tulare. Podľa Oxitecu sa verejnosť nemusí obávať, že by ich poštípal geneticky modifikovaný komár, keďže budú vypúšťať len samce. Táto metóda vyhubenia invazívneho Aedes aegypti však má aj svojich kritikov. Tvrdia, že vypustenie geneticky modifikovaného hmyzu do prírody ešte nie je dostatočne preskúmané a môže spôsobiť vyhynutie iných druhov hmyzu či neschopnosť monitorovať miestnu populáciu komárov.

 

Upozorňujú tiež, že komáre v Kalifornii choroby neprenášajú, preto by bolo vhodnejšie pokus uskutočniť v postihnutejších oblastiach. Spoločnosť Oxitec už dva podobné experimenty uskutočnila – v Brazílii a na Floride. Výsledky ešte nikde neuverejnila, podľa vyhlásenia Nathana Rosea z Oxitecu sa však v Brazílii podarilo za 13 týždňov znížiť populáciu komárov o 95 percent. Oxitec chce na základe dát zozbieraných v Kalifornii požiadať o schválenie geneticky modifikovaného komára na komerčné účely.

 

Možno vás zaujme: Johnson a Biden hovorili o zvýšení vojenskej a ekonomickej pomoci Ukrajine

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona