Šefčovič propagoval výhody elektrických áut jazdou po Bruseli

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 06:57 • 2 min
Šefčovič propagoval výhody elektrických áut jazdou po Bruseli

BRUSEL - Podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič sa dnes ocitol v úlohe šoféra, keď viacerých predstaviteľov médií odviezol spred budovy komisie k známej bruselskej pamiatke Atómium a späť. Cieľom akcie bolo poukázať na výhody elektrických áut, ktorých koncepcia zapadá do širokej stratégie energetickej únie.

slovakia

left justify in out

Šefčovič v rozhovore pre TASR zdôraznil vhodné načasovanie jazdy, ktorá sa konala v predvečer dvojdňového summitu EÚ. Lídri 28 členských štátov budú na schôdzke po prvý raz diskutovať o podpore pre koncept energetickej únie.

 

"Chceme poukázať na to, akým vývojom prešli elektrické autá, že umožňujú bezproblémové jazdenie po meste, s nulovými emisiami a bez nákladov na nákup fosílnych palív. Chcem sa sám presvedčiť, ako sa v takomto aute jazdí a nakoľko je porovnateľné s bežnými autami," uviedol Šefčovič.

 

Slovenský eurokomisár zároveň pripomenul, že podpora EÚ pre autá na elektrický pohon je súčasťou stratégie energetickej únie, medzi ktorej ciele patrí aj postupná dekarbonizácia dopravy a elektrifikácia nielen hromadnej ale aj osobnej dopravy.

 

"Našou snahou je, aby sa pokrok, ktorý v poslednom čase dosiahli elektrické autá, lepšie zapísal do povedomia európskych občanov," povedal v závere Šefčovič. Exekutíva EÚ už v roku 2010 upozornila, že v súčasnosti je doprava zodpovedná za asi štvrtinu emisií CO2 v krajinách EÚ a takisto významne prispieva k zníženej kvalite ovzdušia (tvorbou tuhých častíc, NOx, HC a CO). S tým priamo súvisia zdravotné problémy občanov, najmä v mestských oblastiach.

 

Predpokladá sa, že celkový počet automobilov na svete zaznamená do roku 2030 nárast z 800 miliónov na 1,6 miliardy vozidiel. Vzhľadom na cieľ znižovania emisií uhlíka v doprave si takéto zdvojnásobenie počtu automobilov na celom svete vyžaduje zmenu technológii. Vzhľadom na globálny trend smerovania k trvalo udržateľnej doprave si európsky automobilový priemysel môže svoju konkurencieschopnosť zachovať len vtedy, ak bude mať vedúce postavenie v oblasti ekologických technológií, kde patrí aj vývoj elektrických automobilov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies