Šéf psychiatrie, kde sa liečila útočníčka zo Žďáru rezignoval

NETKY.SK • 15 Október 2014, 12:53 • 2 min
Šéf psychiatrie, kde sa liečila útočníčka zo Žďáru rezignoval

OPAVA - Riaditeľ Psychiatrickej nemocnice v moravskosliezskom meste Opava, kde sa pred časom liečila 26-ročná žena, ktorá v utorok dobodala na smrť 16-ročného študenta obchodnej strednej školy v Žďári nad Sázavou a troch ľudí zranila, dnes ráno rezignoval. Českému spravodajskému portálu Novinky.cz to povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Štěpánka Čechová.

slovakia

left justify in out

Útočníčka trpiaca schizofréniou sa podobného trestného činu dopustila už pred dvoma rokmi na základnej škole v Havířove a následne sa liečila na psychiatrii v Opave, odkiaľ ju súd tento rok vo februári prepustil na odporúčanie opavských lekárov. Teraz sa mala liečiť ambulantne.
     

Šéf psychiatrickej nemocnice Ivan Drábek prijal svoj podiel zodpovednosti za tragédiu a po rokovaní s ministrom zdravotníctva Svatoplukom Němečkom (ČSSD) odstúpil z funkcie.
     

Minister Němeček medzitým v Českej televízii oznámil, že vláda vytvorí skupinu, ktorá situáciu prešetrí.
     

Liečebne v prípade, že sa uvažuje o prepustení pacienta, musia "dokladovať, prečo by mal človek v liečebni zostať, nie to, prečo by mal byť prepustený - to sa musí otočiť", vyhlásil minister.
     

Drábek obhájil v tohtoročných komunálnych voľbách post zastupiteľa mesta Opava za KDU-ČSL. Voliči ho dokonca z desiateho miesta na kandidátke posunuli vyššie, na druhé miesto. Je tiež zastupiteľom Moravskosliezskeho kraja.
     

Mladá žena v okresu Ostrava v utorok okolo 07.30 h vnikla do strednej školy v Žďári, kde nožom bodla niekoľkých študentov. Keď na pomoc spolužiačke prišiel 16-ročný mladík, vrhla sa nožom naňho a dobodala ho na smrť. Útočníčka zranila ešte dve študentky a tretia utrpela psychický šok. Zasahujúci policajt, ktorý sa nechal vymeniť za rukojemníčku, utrpel bodné poranenie hlavy. Útočníčku v priestoroch školy zneškodnili policajti elektrickým taserom.
     

Drábek v utorok potvrdil, že žena bola ich pacientkou. V roku 2012 sa pokúsila zo základnej školy v Havířove odviesť sedemročnú školáčku. Vychovávateľka sa jej postavila na odpor a zasiahla. Útočníčka dobodala vychovávateľku a zatvorila sa v jednej miestnosti s dievčatkom. Dieťa tam držala ako rukojemníka. Páchateľku spacifikovala privolaná polícia.
     

Trestné stíhanie proti žene bolo zastavené vzhľadom na jej duševnú poruchu. Ženu umiestnili do opavskej liečebne, pripomenul web Novinky.cz.
     

Prezident ČR Miloš Zeman na budúci rok zrejme vyznamená in memoriam 16-ročného chlapca, ktorý zachránil 17-ročnú spolužiačku. Pre Českú televíziu tiež dodal, že sa na miesto tragédie pôjde pozrieť v piatok 17. októbra, položí tam kyticu a zapáli sviečku. 
     

Zeman vysvetlil, že zoznam vyznamenaných je tento rok už uzatvorený, ale nevylučuje, že na budú rok naň bude mladík navrhnutý. Podľa prezidenta lekár konal "príliš liberálne", keď odporučil prepustenie ženy z liečebne.
     

Premiér Bohuslav Sobotku reagoval na slová prezidenta o vyznamenaní mladíka: "Bol to záslužný čin a mal by byť ocenený." Dodal tiež, že aj on má podozrenie, že v prípade došlo k systémovému zlyhaniu.
     

Chlapec môže dostať Medailu za hrdinstvo, ktorá je nižším štátnym vyznamenaním, uviedli Novinky.cz.
     

Vyučovanie na strednej škole obchodnej v Žďári sa dnes začalo stretnutím s policajnými psychológmi. Tí si študentov rozdelili do niekoľkých skupín a rozoberali vraždu spolužiaka. Vyučovanie malo po hodine pokračovať v skrátenej forme do 11.30 h.
     

Mladík, ktorý bránil spolužiačku a pritom ho útočníčka zabila, bol podľa študentov triedny zabávač. Druhý rok študoval odbor kuchár a často športoval. 
     

Kriminalisti medzitým pokračujú vo vyšetrovaní prípadu. V priebehu dneška zrejme obvinia 26-ročnú páchateľku a požiadajú o jej vzatie do väzby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies