Šéf LafargeHolcimu odstúpi pre podozrenia z financovania terorizmu

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 10:05 • 2 min
Šéf LafargeHolcimu odstúpi pre podozrenia z financovania terorizmu

PARÍŽ - Generálny riaditeľ švajčiarsko-francúzskej skupiny LafargeHolcim, ktorá je najväčším svetovým výrobcom stavebných materiálov, sa k 15. júlu vzdá svojej funkcie. Toto rozhodnutie Erica Olsena má viesť k oslabeniu napätia, ktoré v spoločnosti vzniklo v súvislosti s podozreniami o údajných finančných transakciách s ozbrojencami v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informoval denník Le Parisien, Olsenovu demisiu už prijala správna rada LafargeHolcimu. Vo svojom vyhlásení však súčasne zdôraznila, že Olsen "nebol zodpovedný za podozrivé skutočnosti zistené počas interného vyšetrovania a nebol o nich ani informovaný".

 

Začiatkom marca skupina LafargeHolcim priznala, že jej pobočka v Sýrii platila ozbrojeným extrémistom za "ochranu" v snahe zachovať výrobu v jednom zo závodov v krajine. Išlo o výsledok interného vyšetrovania, ktoré sa vo firme začalo na základe podozrení z financovania extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

 

Zistilo sa vtedy, že pobočka Lafarge v Sýrii v rokoch 2013-14 platila tretiu stranu, aby vyjednávala s niekoľkými ozbrojenými skupinami vrátane islamských extrémistov. Chcela tak dosiahnuť bezpečné presuny svojich zamestnancov a pokračovanie výroby v továrni v meste Džalabíja na severe Sýrie. Produkcia tejto cementárne zásobovala tretinu sýrskeho trhu. Továreň v Džalabíji fungovala do roku 2014.

 

Vedenie spoločnosti označilo opatrenia prijaté vedením pobočky v Sýrii za "neprijateľné". Firma však súčasne nepotvrdila, že medzi povstaleckými skupinami, ktoré dostávali odmenu za "ochranu", bol aj IS. Zaviazala sa tiež usilovať sa o to, aby vyhovela existujúcim etickým štandardom v podnikaní.

 

Ľudskoprávni aktivisti, skupiny bojujúce za dodržiavanie etiky pri podnikaní, ako aj sýrski zamestnanci firmy Lafarge podali vo Francúzsku žalobu na výrobcu stavebných materiálov za jeho údajnú dohodu s IS.

 

LafargeHolcim pôsobí v 90 krajinách a má 115.000 zamestnancov. Skupina vznikla v roku 2015 zlúčením švajčiarskej spoločnosti Holcim a francúzskej Lafarge.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies