Šéf BoE nevylučuje presun bánk z Británie 1,5 roka pred odchodom krajiny z EÚ

NETKY.SK • 15 November 2016, 16:00 • 2 min
Šéf BoE nevylučuje presun bánk z Británie 1,5 roka pred odchodom krajiny z EÚ

LONDÝN - Banky sídliace v Británii by mohli začať s presunom svojich aktivít do iných krajín približne 18 mesiacov pred odchodom Británie z Európskej únie (EÚ), a to vtedy, ak sa ukáže, že krajinu s vysokou pravdepodobnosťou čaká "tvrdý brexit". Povedal to dnes pred britskými poslancami guvernér britskej centrálnej banky (BoE) Mark Carney.

slovakia

left justify in out

To znamená, že ak vláda začne realizovať proces odchodu z EÚ v marci budúceho roka, ako to má v pláne, banky by mohli začať s presunom koncom roka 2017. Guvernér BoE pre britských poslancov uviedol, že banky a poisťovacie spoločnosti už pripravujú núdzové plány pre prípad, že Británia stratí voľný prístup na jednotný trh EÚ, prijatie definitívneho rozhodnutia už teraz by však bolo podľa neho "unáhlené".

 

Carneyho vyjadrenia prichádzajú krátko po tom, ako členka rady Európskej centrálnej banky (ECB) Sabine Lautenschlägerová uviedla, že ECB zaznamenáva stále viac žiadostí o informácie zo strany bánk, ktoré zvažujú presunutie niektorých svojich aktivít z Británie do eurozóny.

 

Britská premiérka Theresa Mayová chce dvojročný vyjednávací proces o podmienkach odchodu Británie z EÚ začať do konca marca 2017, aj keď tieto plány môže skomplikovať nedávne rozhodnutie Najvyššieho súdu, že o opustení EÚ musí rozhodnúť britský parlament. Niektoré veľké banky, ktoré využívajú Londýn ako základňu pre poskytovanie služieb v rámci celej únie, však už uviedli, že by mohli začať presúvať svojich zamestnancov mimo Británie už začiatkom budúceho roka. Ak dovtedy nebude jasné, či si Londýn udrží prístup na jednotný trh EÚ.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies