Sedem zázrakov, ktoré sme si prestali všímať

NETKY.SK • 18 September 2020, 9:55 • 2 min
Sedem zázrakov, ktoré sme si prestali všímať

Je ľahké všimnúť si niečo veľkosti obra. Nedá sa to nevidieť a ani nie je možné na to nezareagovať. Oveľa ťažšie je naproti tomu venovať pozornosť tomu, čoho výška je podobná mravcovi. Veď na to treba hádam aj orlí zrak a kadečo iné. A potom sa stáva, že kým narušenie stereotypu čímsi nevšedným vyvoláva úžas, každodenná realita je prehliadaná a človek očakáva to, čo už dávno má. Očakáva zázrak.

slovakia

left justify in out

Nie je to len
Zázrak nie je len to, keď sa ten, čo mal byť navždy chorý, nečakane zotaví, alebo keď sa z bezdomovca stane kráľ.

 

A práve v tom tkvie najväčší problém. Keby bol zázrak vždy iba takýto, znamenalo by to, že život je pekný len pre hŕstku jedincov, kým menej šťastná skupina sa musí zmieriť s nedostatkom a smútkom.


Každé ráno
Prebúdzanie nie je pre každého rovnaké. Niekto vyskočí z postele aj o piatej, hoci nemusí, kým druhý naťahuje budík a želá si neopustiť pohodlie vankúša a teplo prikrývky.

 

Nech už je postoj akýkoľvek, prebudenie je v mysli zakódované ako samozrejmosť. Chybne sa to považuje za prirodzené a málokto sa teší, že dostal dar v podobe ďalšieho dňa.

 

Ranné prebratie sa k životu je zázrak, ktorým Boh naznačuje, že človek má možnosť nového začiatku, môže sa vyvarovať starej chyby, niečo sa naučiť, niekoho rozveseliť a prispieť prácou.


Voda
Pri umývaní sa myšlienka ubieha kade-tade. Nie je zaplatený účet. Musím sa ponáhľať, inak zmeškám. Prečo si zasa neviem nájsť nič normálne na oblečenie?

 

A čas uteká, voda tečie a prehliada sa to. Ďalší zázrak vyteká v prstoch. Ale ako by sa asi fungovalo bez očistenia sa? Verím, že skúsiť to nemá chuť nikto.


Úsmev
Pri úsmeve sa deje hneď viacero zázračností. Srdce pookreje, problém sa zmenší, a dokonca má moc premeniť svet niekoho iného.

 

Úsmev vzbudzuje sympatiu, takže sa vďaka nemu môže vytvárať priateľstvo a je to aj spojenie s Bohom. Boh sa rád usmieva.

 

img


Slová
Iste, slovo nie je všemocné a nevyrieši sa ním všetko. Nemá sa ním plytvať, avšak rozhodne ním netreba šetriť. Veď Boh zaplnil vesmír a nemusel ani pohnúť rukou.

 

Stačilo mu vysloviť slovo a stalo sa. Slovom sa ničí, ale záleží viac na tom, že sa prostredníctvom neho aj buduje. Dá sa ním zraniť, ale dôležitejšie je, že sa dá ranu slovne aj obviazať.


Odpustenie
Je oslobodzujúce prestať sa hnevať. Netvrdím, že hnev je zlý, niekedy je dokonca potrebný. No nechať sa ním ovládať a premrhať čas, to je škoda podpisujúca sa tak na zovňajšku, ako aj na duši.

 

Keď sa obdobie hnevu skončí a človek sa rozhodne odpustiť, je to zázrak, ktorým sa približuje k Bohu. Aj Boh odpúšťa a preukazuje milosť.

 

img

 

Koniec koncov, ak by to tak nebolo, bola by to bieda pre celé ľudstvo. Je to zázrak vzdať sa chcenia ublížiť naspäť. Je to zázrak prežiť zradu a nezradiť.


Slnko
Ani prstom sa nemusí lusknúť, aby slnko zasvietilo. Je to dielo vychádzajúce od Boha. Slnkom sa zvyšuje imunita, povznáša sa nálada, lepšie sa zobúdza a s väčším zanietením sa stretáva, čo prispieva k prehĺbeniu nejedného vzťahu. Áno, aj to je zázrak.

 

img

 

Telefón
Boh dal istému mužovi dosť múdrosti, aby zostrojil telefón a potom sa z roka na rok umom prístroj vylepšoval. Telefón spája aj nespojiteľné, zmenšuje vzdialenosť, vyrovnáva časový rozdiel, dáva sa najavo, ako na kom záleží.

 

Stačí vyťukať číslo a potom už len vnímať hlas na druhej strane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona