SDKÚ chce intenzívne bojovať za svoje návrhy k justícii

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 10:16 • 2 min
SDKÚ chce intenzívne bojovať za svoje návrhy k justícii

BRATISLAVA – SDKÚ-DS chce podľa poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka intenzívne bojovať za svoje návrhy k reforme justície, pretože nechce formálnu hru na reformu.

slovakia

left justify in out

 Ako povedal Kaník dnes pre agentúru SITA, SDKÚ-DS chce zabojovať o skutočnú zmenu a očistu justície. „Ak sa to nepodarí, je to fraška, ktorá sa skončí veľkou dezilúziou občanov a ešte väčším úpadkom justície,“ povedal. Parlament začne o novele ústavy, ktorá má priniesť zmeny v justícii, rokovať dnes.

 

SDKÚ-DS podľa Kaníka požaduje logické úpravy pri preverovaní sudcov. „Navrhujeme zmeny vo vykonávacom zákone v tom, čo sa bude preverovať. Chceme odstrániť gumové veci, kde na základe rôznych JPP a ohováračiek, ktoré sa ťažko dajú overiť, mohla byť spochybnená povesť príslušného sudcu,“ povedal Kaník. Na druhej strane podľa neho SDKÚ-DS pritvrdzuje oblasť, ktorá hovorí o kontakte so zločineckým prostredím. „Zdá sa nám veľmi deravé hovoriť o majetkových a podnikateľských prepojeniach. Potrebné je doplniť priateľské a osobné kontakty, ktorého presahujú rámec pracovných povinností sudcu,“ uviedol. 

SDKÚ-DS tiež navrhuje, aby Národný bezpečnostný úrad pripravil podklady pre previerky sudcov. Tie by následne posúdila Súdna rada SR. Tá by potom odporučila prezidentovi sudcu vymenovať. „Nevidíme žiadnu logiku, aby verdikt nad previerkou urobila súdna rada,“ konštatoval Kaník. Ak by konkrétna osoba mala pocit, že rozhodnutie prezidenta o jej nevymenovaní nie je spravodlivé, mohla by sa obrátiť na ústavný súd. 

 

Právna norma okrem iného oddeľuje funkcie šéfov súdnej rady a najvyššieho súdu a zavádza plošné previerky sudcovskej spôsobilosti. S výnimkou Smeru a KDH zatiaľ nemá širokú podporu, tieto hlasy však budú stačiť na jej schválenie. Poslanci následne prerokujú novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá nadväzuje na ústavné zmeny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies