Schválili nové pravidlá zabezpečenia ochrany pred rastlinnými škodcami

NETKY.SK • 14 December 2016, 07:18 • 2 min
Schválili nové pravidlá zabezpečenia ochrany pred rastlinnými škodcami

BRATISLAVA - Do platnosti vstupujú nové pravidlá na lepšiu ochranu pred rastlinnými škodcami. Nové nariadenie o zdraví rastlín, ktoré dnes nadobúda účinnosť, predstavuje významné prepracovanie právnych predpisov EÚ v oblasti zdravia rastlín zavedených od roku 1977.

slovakia

left justify in out

Začne sa plne uplatňovať od 13. decembra 2019. Agentúru SITA o tom informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej Komisie v SR.


Nové nariadenie sa zameriava najmä na predchádzanie vstupu alebo rozšírenia škodcov rastlín na území EÚ. Je založené na závere, že je potrebné vyčleniť viac zdrojov v skorom štádiu, aby sa predišlo budúcim ťažkým stratám spôsobeným ničením poľnohospodárskej výroby alebo životného prostredia týmito škodcami. Nariadenie obsahuje podrobné pravidlá včasného zistenia a eradikácie karanténnych škodcov, ak sa vyskytnú na území EÚ. Týmito pravidlami nariadenie tiež zavádza povinnosti hlásenia vypuknutia nákaz.


Na základe nového nariadenia budú všetky členské štáty musieť okamžite pristúpiť k eradikácii karanténneho škodcu, ak sa zistí v oblasti, kde nebol známy jeho výskyt. To znamená, že už viac nebude povolené, aby so zamedzením šírenia postupovali jednostranne, teda aby vynechali fázu eradikácie a jednoducho prijali opatrenia na obmedzenie prítomnosti škodcov v určitej oblasti. Podľa nového nariadenia je Komisia navyše povinná prijať v lehote dvoch rokov zoznam takzvaných vysoko rizikových rastlín alebo rastlinných produktov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies