Schlegel: SR môže uplatniť svoje skúsenosti v oblasti manažmentu vody

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 14:33 • 2 min
Schlegel: SR môže uplatniť svoje skúsenosti v oblasti manažmentu vody

BRATISLAVA – Slovensko má v oblasti manažmentu vody čo ponúknuť nielen na regionálnej úrovni, ale aj v rámci celosvetových programov zameraných na krajiny tretieho sveta. Po diskusii so slovenskými odborníkmi to skonštatovala námestníčka generálnej riaditeľky UNESCO pre prírodné vedy Flavia Schlegel, ktorá je v SR na dvojdňovej pracovnej návšteve.

slovakia

left justify in out

"V diskusii so slovenskými expertmi išlo o naozaj otvorenú výmenu názorov, ktoré sa týkali opatrení, prístupov a politík, reagujúcich v oblasti manažmentu vody na súčasné klimatické zmeny," skonštatovala predstaviteľka UNESCO. Za podnetné považuje skúsenosti slovenských odborníkov, ktorí ju oboznámili s opatreniami na ochranu Dunaja, prístupov k harmonizácii spojenia vody a mestského prostredia či skúsenosťami slovenských mimovládnych organizácií, ktoré pôsobia v afrických krajinách a venujú sa aktivitám na zlepšenie prístupu k pitnej vode.

 

"Myslím si, že pre nás všetkých to bolo inšpirujúce, aj vzhľadom na to, že z našej strany sme zasa slovenských partnerov oboznámili s možnosťami spolupráce, ktorú ponúka UNESCO," povedala Schlegel. Pripomenula, že jednou z výziev a cieľom definovaných v programe trvalo udržateľného rozvoja Agenda 2030 je práve manažment vody, ktorý sa týka zlepšenia kvality a ochrany vody i efektívnosti jej využívania. Upozornila zároveň na to, že táto oblasť by mala byť jednou z priorít slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.

 

"V diskusii so slovenskými expertmi sme hovorili, že práve počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ by sme na Slovensku chceli vyskúšať metódy hodnotenia implementácie opatrení vedúcich k naplneniu stanovených cieľov," uviedla Schlegel. Ďalší priestor pre spoluprácu vidí v oblasti politík, ktoré sa týkajú prepojenia manažmentu vody, tvorby pracovných miest a ekonomického rastu a rovnako v oblasti manažmentu vody v mestskom prostredí.

 

Námestníčka generálnej riaditeľky UNESCO Flavia Schlegel pricestovala na dvojdňovú pracovnú návštevu SR vo štvrtok (23.6.). Stretla sa so zástupcami Ministerstva životného prostredia SR, zúčastnila sa Okrúhleho stola, kde mali okrem envirorezortu zastúpenie aj predstavitelia akademickej obce, Slovenskej akadémie vied (SAV) a mimovládneho sektora.

 

V rámci dnešného programu sa Schlegel stretla s riaditeľom sekcie medzinárodných organizácií rozvojovej a humanitárnej spolupráce na MZVaEZ SR Michalom Mlynárom, predsedom SAV Pavlom Šajgalíkom či vedením Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies