Schäuble podporuje vznik parlamentu v rámci eurozóny

NETKY.SK • 28 Január 2014, 08:33 • 2 min
Schäuble podporuje vznik parlamentu v rámci eurozóny

BRUSEL - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble sa nebráni myšlienke, že by pre členské štáty eurozóny vznikol samostatný parlament.

slovakia

left justify in out

Tento krok by však mohol prehĺbiť rozdiely medzi štátmi v rámci EÚ. Kritici tohto kroku sú presvedčení, že rozdelenie parlamentu by znamenalo rozpad jedného z najväčších symbolov jednoty Európy. Podľa Schäubleho by však samostatný parlament v rámci eurozóny umožnil hlbšiu integráciu menšej skupiny krajín. "Európsku integráciu musíme zvyšovať rozumným spôsobom a ukotviť ju pomocou zmien v zmluvách o EÚ,“ povedal Schäuble. "Viem si predstaviť parlament v rámci eurozóny,“ doplnil.

Schäuble narážal na to, že francúzski a nemeckí predstavitelia si želajú, aby bol Európsky parlament (EP) efektívnejšie zapojený do rozhodovania o záležitostiach, ktoré sa týkajú eurozóny. "Toto by sa dalo relatívne ľahko dosiahnuť tak, že by vznikol parlament v rámci eurozóny,“ myslí si Schäuble. 

Schäubleho vyjadrenia prijal EP chladne. Napríklad aj švédsky minister financií Anders Borg je skeptický a uviedol, že takýto krok nízku dôveru v Brusel veľmi nezmení. Švédsko je jednou z krajín, ktorá do eurozóny nepatrí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies