Pätina domácností na Slovensku má nevyhovujúce bývanie

NETKY.SK • 28 Október 2019, 11:38 • 2 min
Pätina domácností na Slovensku má nevyhovujúce bývanie

BRATISLAVA - Pätina domácností na Slovensku má nevyhovujúce bývanie a z toho často vzniká viac zdravotných problémov. Dve tretiny budov sa na Slovensku postavili v rokoch 1960 až 1990, sú stále v pôvodnom stave a potrebujú obnovu. Tvrdí to Peter Robl z občianskeho združenia Budovy pre budúcnosť.

slovakia

left justify in out

V starých budovách zásluhou klimatickej zmeny nastane prehrievanie interiéru, s tým súvisí aj zvyšovanie chladenia v letnom období a tiež budú obmedzené možnosti prirodzeného vetrania, vysvetľuje situáciu Robl. Pripomína, že dnes už na Slovensku existujú predpisy, ktoré hovoria o tom, ako by mala vyzerať energeticky efektívna budova, no podľa jeho slov sa to v praxi neuplatňuje. Nerobí sa to aj preto, lebo existuje "akási prirodzená zotrvačnosť a odpor ľudí k zmene".

 

img

 

"Efektívna budova je taká, ktorá má zateplenie, kvalitné okná, vonkajšie tienenie na oknách, aby sa neprehrieval interiér, má zelenú strechu, mechanické vetranie. To všetko vieme spraviť už teraz," uviedol Robl.

 

Pripomenul tiež, že ľudia trávia v budovách 90 percent svojho času. Práve preto by sa mal brať ohľad na to, aké efektívne sú, pretože to potom ovplyvňuje aj to, ako sú ľudia zdraví, oddýchnutí, produktívni a tiež koľko platia za energie. "Štúdie, ktoré sa robili v zahraničí, ukázali, že v zdravých kancelárskych budovách majú zamestnanci o 8 až 11 percent vyššiu produktivitu práce," hovorí Robl.

 

img

 

Myslí si, že na to, aby sa stavali energeticky efektívnejšie budovy, potrebujú mať aj samosprávy viac podpory a kompetencií. Taktiež treba podporovať inovácie a dostupnosť lepších techník a prilákať na Slovensko súkromných investorov. "Energeticky efektívne budovy sa musia stať aj strategickou prioritou pre vládu," poznamenal Robl.

 

Budova, ktorá sa postaví alebo zrekonštruuje dnes, ostane v takom istom stave do roku 2050, uzavrel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies