Saudský PIF sa aktuálne nezapája do financovania nákupu akcií Tesly

NETKY.SK • 13 August 2018, 11:31 • 2 min
Saudský PIF sa aktuálne nezapája do financovania nákupu akcií Tesly

Rijád- Štátny investičný fond Saudskej Arábie (Public Investment Fund, PIF), ktorý má pod dohľadom korunný princ Muhammad bin Salmán, doposiaľ neprejavil žiadny záujem o financovanie nákupu akcií americkej spoločnosti Tesla aj napriek tomu, že v nej získal menšinový podiel v tomto roku. Uviedli to dva zdroje, oboznámené so situáciou, ktoré nechceli byť menované.

slovakia

left justify in out

Šéf Tesly Elon Musk totiž minulý týždeň oznámil, že chce odkúpiť všetky jej akcie za 72 miliárd USD (62,85 miliardy eur), aby sa výrobca elektromobilov dostal do súkromných rúk.

 

Musk ohromil finančné trhy, keď v utorok 7. augusta na sociálnej sieti Twitter oznámil, že zvažuje prevzatie Tesly do súkromných rúk. Tesla je priekopníkom vo výrobe elektromobilov, vyvinula prvý luxusný elektrický sedan. Musk dodal, že už zabezpečil finančné prostriedky na nákup akcií, ale ďalšie detaily neposkytol.

 

Investori a analytici považujú PIF za prirodzeného partnera pre financovanie. Okrem toho, že v Tesle získal podiel tesne pod hranicou 5 %, vynaložil desiatky miliárd dolárov na investície do technológií, napríklad v priebehu piatich rokov vložil 45 miliárd USD do fondu Vision Fund spoločnosti SoftBank Group.

 

Napriek tomu zdroj oboznámený so stratégiou PIF, uviedol, že sa v súčasnosti nezapája do akéhokoľvek procesu financovania transakcie "Take-Private" spoločnosti Tesla.

 

Druhý zdroj blízky situácii tiež povedal, že PIF sa v tomto štádiu nezúčastňuje na žiadnom takomto pláne. Tento zdroj uviedol, že fond Saudskej Arábie by do Tesly neinvestoval bez toho, aby požiadal SoftBank o poradenstvo. Iné zdroje minulý týždeň agentúram povedali, že konglomerát SoftBank v súčasnosti nerokuje o investícii do Tesly vzhľadom na jeho investíciu do konkurenčného projektu GM Cruise.

 

Tlak na Muska, aby poskytol detaily o financovaní nákupu akcií, sa tak stupňuje.

 

Predstavenstvo Tesly agentúram povedalo, že nedostalo od Muska podrobný plán financovania, a tiež sa snaží získať ďalšie informácie.

 

Predstavenstvo sa rozhodne, či najme poradcov a začne formálne skúmať Muskov návrh na skúpenie akcií v najbližších dňoch, na základe toho, aké detaily o financovaní poskytne.

Americká komisia pre cenné papiere a burzy medzitým kontaktovala spoločnosť Tesla, a tiež sa zaujímala o "zabezpečenie" financií.

 

Musk minulý týždeň akcionárom navrhol, aby predali svoje akcie po 420 USD za jednu, alebo zostali súkromnými investormi Tesly.

 

Dodal, že on sám sa bude snažiť udržať si svoj približne 20-% podiel v spoločnosti.

(1 EUR = 1,1456 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies