Saudskú Arábiu a Egypt bude spájať most cez Červené more

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 20:43 • 2 min
Saudskú Arábiu a Egypt bude spájať most cez Červené more

KÁHIRA - Saudskú Arábiu a Egypt bude spájať most ponad Červené more. Jeho výstavbu ohlásil dnes saudskoarabský kráľ Salmán, ktorý je na návšteve Egypta.

slovakia

left justify in out

Podľa neho most posilní obchod medzi týmito spojencami. Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí potvrdil, že most bude pomenovaný po kráľovi Salmánovi.

 

"Tento historický krok zacielený na spojenie Afriky a Ázie je kvalitatívnou transformáciou, ktorá zvýši obchodnú činnosť medzi oboma svetadielmi na dosiaľ nevídanú úroveň," uviedol saudskoarabský monarcha, ktorého cituje stanica BBC. Most cez Červené more bol plánovaný už niekoľkokrát v minulosti, nikdy sa však nezrealizoval.

 

Saudská Arábia a iné krajiny Perzského zálivu podporujú Egypt miliardami dolárov od roku 2013, keď sa Sísí ujal moci. Rijád totiž považuje Káhiru za svojho kľúčového partnera v úsilí o vytvorenie koalície spriatelených sunnitských štátov, ktorá by slúžila ako pevnosť voči vzrastajúcemu vplyvu šiitského Iránu v regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies