Saudská Arábia testuje muža pre podozrenie, že sa nakazil ebolou v Sierre Leone

NETKY.SK • 5 August 2014, 13:16 • 2 min
Saudská Arábia testuje muža pre podozrenie, že sa nakazil ebolou v Sierre Leone

RIJÁD - Saudská Arábia testuje vzorky odobraté mužovi, ktorý sa nedávno vrátil z pracovnej cesty do africkej krajiny Sierra Leone, pretože lekári majú uňho podozrenie na nebezpečné vírusové ochorenie ebola.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné oznámenie saudskoarabského ministerstva zdravotníctva. 
     

Saudskoarab-štyridsiatnik bol hospitalizovaný v nemocnici v meste Džidda na pobreží Červeného mora po tom, čo sa uňho prejavili "príznaky vírusovej choroby" podobné symptómom eboly.
     

Ministerstvo vysvetlilo, že podniklo preventívne opatrenia, vrátane izolovania pacienta v špecializovanej nemocnici, a zaslalo krvné vzorky do medzinárodného laboratória, aby sa v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) urobili ďalšie testy.
     

Ebola je jednou z najnebezpečnejších chorôb u ľudí, keďže úmrtnosť dosahuje niekedy až 90 percent. Úmrtnosť pri súčasnej epidémii v krajinách západnej Afriky je približne 60 percent.
     

Saudská Arábia je v stave pohotovosti kvôli šíreniu vírusu zo západnej Afriky, kde na ebolu zomrelo vyše 800 ľudí. Moslimská krajina preto pozastavila vydávanie víz z niekoľkých štátov pred každoročnou púťou hadždž, ako aj víz na návštevy do ďalších posvätných moslimských miest.
     

Šéfka WHO Margaret Chanová minulý týždeň vyhlásila, že epidémia vírusu v západnej Afrike sa vymkla spod kontroly, ale dá sa zastaviť ďalšími prostriedkami a prísnejšími opatreniami. Epidémia je najhoršia od zistenia choroby v polovici 70. rokov minulého storočia.
     

Nie sú žiadne účinné lieky ani vakcína, ktorá by chránila pred nákazou eboly. Ochorenie sa prenáša priamym kontaktom s krvou alebo telesnými tekutinami infikovanej osoby, vrátane mŕtvej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies