Saudská Arábia: Kráľ sa po trojmesačnom liečení v cudzine vrátil do vlasti

NETKY.SK • 23 Február 2011, 13:26 • 2 min
Saudská Arábia: Kráľ sa po trojmesačnom liečení v cudzine vrátil do vlasti

Saudská Arábia: Kráľ sa po trojmesačnom liečení v cudzine vrátil do vlasti

slovakia

left justify in out

img

Saudskoarabský kráľ Abdalláh sa dnes vrátil do kráľovstva po trojmesačnom pobyte v zahraničí, kde sa podrobil liečeniu, a po zverejnení radu ekonomických a sociálnych reforiem, informovala dnes saudská televízia.
      Poprel tým fámy, ktoré sa objavili tento mesiac a viedli k skokovému nárastu ceny ropy, že starnúci monarcha je vážne chorý alebo dokonca už zomrel.
      Tesne pred návratom približne 87-ročný kráľ oznámil, že investoval 40 miliárd rialov (takmer osem miliárd eur) do rozvojového fondu, ktorý poskytuje občanom kráľovstva príspevky na kúpu vlastného bývania, pri uzavretí manželstvo a na začatie podnikania, oznámila štátna televízia.
      Ide o ďalší z radu sociálnych opatrení, ktoré kráľ schválil v čase, keď sa po Blízkom východe šíria občianske nepokoje, ktoré zasiahli aj susedný Bahrajn. Žiadne z nich však nezahŕňa politickú reformu v monarchii, napríklad komunálne voľby, požadované liberálmi a opozíciou. Saudskoarabské kráľovstvo nemá volený parlament a netoleruje vyjadrenie nesúhlasu verejnosťou.
      Stovky ľudí už podporili kampaň na sociálnej sieti Facebook, ktorá vyzýva občanov kráľovstva, aby sa 11. marca zúčastnili na protestnom "dni hnevu". Kampaň presadzuje pre kráľovstvo, ktoré je najväčším svetovým exportérom ropy, požiadavky ako mať voleného vládcu, väčšie slobody pre ženy a prepustenie politických väzňov.
      Kráľ Abdalláh odcestoval v novembri do USA, kde mu pri operácii stabilizovali jeden zo stavcov v chrbtici. Po chirurgickom zákroku v New Yorku sa uplynulé štyri týždne zotavoval v Maroku.
      Počas kráľovej neprítomnosti vládol v kráľovstve jeho brat, korunný princ Sultán. O jeho zdravotnom stave však panujú pochybnosti, pretože pre chorobu strávil tiež veľkú časť z uplynulých dvoch rokov v cudzine.
      Zdravotný stav kráľa Abdalláha je ostro sledovaný vzhľadom na jeho vek i význam pre politickú stabilitu Saudskej Arábie. Kráľovstvo má viac než pätinu svetových zásob ropy, je kľúčovým spojencom USA v regióne, významným držiteľom dolárových vkladov a sídlom najväčšej arabskej burzy.
      Medzi diplomatmi a analytikmi panujú obavy, že niektorí z možných nástupcov umierneného kráľa by nemuseli pokračovať v jeho politike.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies