Saudská Arábia a Rusko chcú spoločne dosiahnuť konsolidáciu ceny ropy

NETKY.SK • 5 September 2016, 15:11 • 2 min
Saudská Arábia a Rusko chcú spoločne dosiahnuť konsolidáciu ceny ropy

CHANG-ČOU - Saudská Arábia a Rusko chcú spoločne prispieť k stabilizácii ceny ropy na svetovom trhu. Nedohodli sa síce na obmedzení jej ťažby, ale diskutovali aj o tejto možnosti.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA sa odvoláva na saudského ministra energetiky Chalida al-Faliha a jeho ruského kolegu Alexandra Novaka. Ministri sa stretli dnes v rámci rokovania G20 v čínskom Chang-čou. Falih povedal, že teraz nie je treba obmedzovať ťažbu komodity.

 

Ministri podpísali dohodu o konsolidácii ceny ropy. Vytvoria spoločnú pracovnú skupinu, ktorá začne rokovať v októbri. Bude hľadať spôsob, ako skončiť obdobie veľmi nízkej ceny ropy. Ďalšie podrobnosti však nie sú známe.

 

Ministri vyjadrili presvedčenie, že vďaka spolupráci oboch krajín sa dosiahne rovnováha medzi ponukou a dopytom na svetovom trhu. Saudská Arábia chce v úsilí o dosiahnutie tohto cieľa spolupracovať s ďalšími členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Falih vyzval ostatných členov medzinárodného ropného kartelu, aby tiež prispeli k dohode s Ruskom.

 

Veľký význam pre dosiahnutie vytýčeného zámeru bude mať postoj Iránu. Teherán sa stále bráni obmedzeniu svojej ťažby. Po zrušení medzinárodných sankcií proti nemu chce krajina pokračovať vo zvyšovaní ťažby ropy na 4,5 milióna barelov (barel = 159 litrov) denne. Novak uviedol, že Moskva chce, aby sa jeho ťažba dostala na úroveň pred uvalením sankcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies