Satelit GOCE ukončil misiu, zhorel v atmosfére

NETKY.SK • 11 November 2013, 10:22 • 2 min
Satelit GOCE ukončil misiu, zhorel v atmosfére

BRATISLAVA - Predstavitelia Európskej vesmírnej agentúry (ESA) oznámili, že satelit GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer), ktorého úlohou bolo mapovanie gravitačného poľa Zeme, zhorel dnes v skorých ranných hodinách v atmosfére.

slovakia

left justify in out

Sonda klesala ponad Sibír, západnú časť Tichého oceánu, východnú časť Indického oceánu a Antarktídu, pričom niektoré časti satelitu mohli dopadnúť do oceánu. Išlo o prvé nekontrolované ukončenie vesmírnej misie ESA od roku 1987.

Satelit GOCE vyniesla na obežnú dráhu Zeme raketa Rokot, ktorá odštartovala 17. marca 2009 z ruského kozmodrómu Pleseck. Sonda, ktorú pre jej tvar prezývali vesmírne Ferrari, operovala na veľmi nízkej obežnej dráhe vo výške približne 260 kilometrov nad Zemou. Vedci vďaka tejto sonde mohli napríklad potvrdiť, že Zem nemá tvar presnej gule a tiež zaznamenali zvyšovanie morskej hladiny a zmeny oceánskeho prúdenia. Sonda mala pôvodne zotrvať na orbite iba necelé dva roky, no nakoniec sa jej misia pre nízku slnečnú aktivitu predĺžila na viac ako štyri roky. Koncom októbra jej však došlo palivo a následne začala postupne klesať k Zemi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies