SaS: Zákon o nadobúdaní poľnohospodárskeho pozemku je protiústavný

NETKY.SK • 29 Apríl 2014, 15:22 • 2 min
SaS: Zákon o nadobúdaní poľnohospodárskeho pozemku je protiústavný

BRATISLAVA - Zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý minulý týždeň schválila vláda, "ašpiruje na hlúposť roka".

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedli predstavitelia opozičnej strany SaS, podľa ktorých je zákon v súčasnej podobe protiústavný.
     

"V navrhovanom zákone od ministra Jahnátka sa obmedzujú vlastnícke práva pozemkov, lebo sa zákonom vymedzuje druh záujemcov, ktorí ho môžu získavať, ako aj postup pri predaji takéhoto pozemku," zdôvodnil predseda SaS Richard Sulík. Strane v zákone chýba tiež zdôvodnenie verejného záujmu, a to, či právne obmedzenia sú v nevyhnutnej miere, alebo vo väčšom rozsahu. Treťou výhradou je absencia primeranej náhrady.
     

Právna norma, navyše, podľa SaS nemá za cieľ chrániť poľnohospodársku pôdu pred zneužívaním na iné účely. "Je to len škandalózny pokus ponechať vlastnícke vzťahy v ich dnešnej podobe, keď mnohí, hlavne veľkí agropodnikatelia, využívajú cudziu pôdu buď zadarmo, alebo len za nepatrný, symbolický nájom," zdôraznil podpredseda strany Ľubomír Galko. Vlastníci pozemkov budú podľa neho odrádzaní od predaja svojich malých parciel. "Takže namiesto ekonomicky žiaduceho sceľovania parciel zostane stále rozdrobené vlastníctvo pôdy," dodal.
     

Strana preto na májovú schôdzu parlamentu predkladá návrh zákona, ktorý má uľahčiť sceľovanie pozemkov a ich lepšie využitie. Navrhuje znížiť katastrálne poplatky pri prevodoch pôdy v extravilánoch. Správny poplatok na začatie konania o zmene vlastníctva na úrovni 66 eur je podľa nej v mnohých prípadoch vyšší ako hodnota celej prevádzanej pôdy. Za prevod pozemku mimo zastavaného územia obce do 500 štvorcových metrov (m2) by sa malo platiť 5 eur, vo výmere od 501 do 2000 m2 15 eur a od 2001 do 5000 m2 30 eur. Pri pozemkoch nad 5000 m2 navrhuje SaS zachovať pôvodných 66 eur.

 

Ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) informácia prekvapila. "Síce mesiac pred voľbami do Európskeho parlamentu, ale predsa si aj v tejto strane všimli, že Slovensko má ornú pôdu. Zároveň by som sa chcel 'odborníkov' zo SaS spýtať, čo urobili pre ochranu slovenskej pôdy počas svojho pôsobenia vo vládnej koalícii. Jednoduchá odpoveď: absolútne nič," poznamenal v reakcii pre TASR šéf agrorezortu.
      

Hlavným cieľom ministerstva podľa neho je, aby slovenská pôda zostala v rukách slovenských poľnohospodárov, pre ktorých je základným výrobným prostriedkom, a teda prostriedkom na výrobu potravín. "Ak si dokážeme pôdu ochrániť, vieme postupne dosiahnuť aj potravinovú sebestačnosť Slovenska," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies