SaS: Rakovina korupcie okolo eurofondov ničí spoločnosť ekonomicky a morálne

NETKY.SK • 16 Apríl 2014, 12:34 • 2 min
SaS: Rakovina korupcie okolo eurofondov ničí spoločnosť ekonomicky a morálne

BRATISLAVA – Okolo eurofondov sa vytvorila obrovská rakovina korupcie, ktorá ničí našu spoločnosť po ekonomickej aj morálnej stránke.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedli predstavitelia opozičnej strany SaS. Reagovali tak na správu audítorov Európskej komisie (EK) z minulého týždňa o hrozbe zastavenia čerpania fondov Európskej únie (EÚ) z dôvodu pochybení.

 

"Tento efekt je osobitne citlivý hlavne v podnikateľskom prostredí, kde dochádza k deformácii hospodárskej súťaže, demoralizácii podnikateľov, ktorí nie sú súčasťou tohto korupčného prostredia a k ničeniu kvalitného podnikateľského prostredia," upozornil líder kandidátky SaS do volieb do Európskeho parlamentu Ján Oravec.

 

Zastavenie eurofondov v SR by podľa neho viedlo k tomu, že to, čo pre podozrenia z netransparentnosti a korupcie odmietne preplatiť Brusel, bude musieť zaplatiť slovenská vláda. "Z čoho to zaplatí? Zvýši sekeru v rozpočte? Zvýši opäť dane a odvody? Alebo zníži penzie, platy sestričkám, lekárom, učiteľom? Zníži príspevky do zdravotníctva? Pýtame sa, či je v poriadku, ak jedna relatívne malá a privilegovaná skupina ľudí zarába na korupcii a províziách z eurofondov milióny, zatiaľ čo zvyšok spoločnosti bojuje o prežitie," zdôraznil Oravec.

 

Predseda SaS Richard Sulík poukázal na konkrétne príklady, kde reálna hodnota zákazky bola podstatne nižšia ako predpokladaná, a teda išlo o jej niekoľkonásobné predraženie. V tejto súvislosti podáva strana päť podnetov na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF), ktorý vyšetruje podvody v súvislosti s rozpočtom EÚ, korupciu a závažné porušenia pravidiel v rámci európskych inštitúcií.

 

Reakciu ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) na zistenia EK označil podpredseda SaS Ľubomír Galko za odkaz všetkým "tunelárom", že sa nemusia ničoho báť. "Slovenská vláda by sa nemala posmievať európskym audítorom a ich zistenia takto zľahčovať," uviedol s tým, že kabinet by mal podozrenia zverejniť a dať ich prešetriť orgánom činným v trestnom konaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies