SaS predložili návrh na možnosť voľby Slovákov v zahraničí

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 14:53 • 2 min
SaS predložili návrh na možnosť voľby Slovákov v zahraničí

BRATISLAVA - Umožniť voliť prezidenta SR či poslancov Národnej rady slovenským občanom žijúcim v zahraničí navrhujú poslanci za SaS Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik. Takýto návrh dnes predložili v parlamente.

slovakia

left justify in out

Volebnými okrskami pritom podľa ich návrhu majú byť diplomatické misie a generálne konzuláty v zahraničí. „Vypočuli sme tak hlas mnohých občanov Slovenska, ktorí mali vôľu voliť v nedávnych prezidentských voľbách, ale pre rôzne dôvody nemohli prísť na Slovensko,“ uviedla Nicholsonová. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa strany SaS Katarína Svrčeková.

 

Liberáli chcú zároveň minimalizovať ovplyvňovanie a manipulovanie voličov, ktorí nevedia alebo pre zdravotné problémy nie sú schopní čítať a písať. Poslanci za SaS preto navrhli, aby mohli zdravotne postihnutí alebo negramotní voliť v sprievode inej osoby len v prípade, ak okrskovej komisii vopred túto požiadavku oznámia. Volebné komisie by mali zároveň voliča i jeho sprevádzajúcu osobu poučiť o spôsobe hlasovania a o skutkovej podstate trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. „Myslím si, že týmto spôsobom nebude nijako obmedzené či poškodené politické právo ľudí voliť, ale zároveň by táto procedúra mala odrádzať podvodníkov,“ vysvetlil Poliačik. 

 

Poslanci za SaS, ktorí boli členmi volebnej okrskovej komisie v najväčšej rómskej osade v Jarovniciach počas druhého kola prezidentských volieb, videli viacero prípadov, keď asistenti voličov, ktorí nevedeli čítať a písať, ich mohli ovplyvňovať. Zároveň vidia potenciálnu manipuláciu s voličmi v domovoch sociálnych služieb. Poliačik a Nicholsonová pripomínajú, že niekoľko sto hlasov rozhoduje predovšetkým v komunálnych alebo regionálnych voľbách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies