SaS: EÚ musí pri utečencoch z Afriky okamžite konať, už včera bolo neskoro

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 10:52 • 2 min
SaS: EÚ musí pri utečencoch z Afriky okamžite konať, už včera bolo neskoro

BRATISLAVA - Problém utečencov z Afriky je horúci a dotýka sa aj Slovenska. EÚ preto musí okamžite konať, lebo už včera bolo neskoro.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii na to upozornil líder SaS a europoslanec Richard Sulík s tým, že jeho strana podporuje štyri konkrétne riešenia, ktoré majú nepriaznivej situácii pomôcť.

 

"Ide o utesnenie južnej hranice EÚ po vzore Austrálie, maximálne úsilie o stabilizáciu situácie v Líbyi a Sýrii, pôsobenie európskych azylových komisárov priamo v Afrike a Ázii pri azylovom konaní a okamžité zakročenie proti prevádzačom," menoval tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

 

Za posledné tri mesiace sa utopilo pri úteku do Európy asi 2000 utečencov. "Je to problém, ktorý EÚ dlhodobo neriešila," tvrdí Sulík. Podľa jeho slov hrá v celom probléme centrálnu rolu Líbya. "Bol to štát, ktorý mal základné znaky ako hranice, teraz je v rozklade. Sú to len súperiace zločinecké bandy a Líbya ako štát prestala prakticky existovať. EÚ nesie obrovskú časť viny na tomto probléme," myslí si europoslanec.

 

Riešenie Európskeho parlamentu, teda rovnomerné rozmiestnenie utečencov na všetky krajiny EÚ na základe kvót, je pre SaS neprijateľné. "Toto nie je žiadne riešenie problému, je to len jeho rozotieranie. Preto podporujeme štyri konkrétne riešenia," dodal Sulík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies