SaS chce umožniť pochovávať ihneď po smrti, dôvodom je židovská viera

NETKY.SK • 29 Apríl 2011, 11:27 • 2 min
SaS chce umožniť pochovávať ihneď po smrti, dôvodom je židovská viera

SaS chce umožniť pochovávať ihneď po smrti, dôvodom je židovská viera

slovakia

left justify in out

img

Ľudské pozostatky, ktoré nie sú uložené v chladiacom zariadení, má byť od augusta možné pochovať ihneď a nie až po uplynutí 48 hodín, ako je to v súčasnosti. V novele zákona o pohrebníctve to navrhuje pätica poslancov SaS. Právnou normou sa bude Národná rada SR zaoberať na májovej schôdzi.
      Podľa liberálov je dvojdňová lehota, počas ktorej nemožno mŕtveho pochovať, neodôvodnená a zasahuje do práv Židovskej náboženskej obce. U Židov sa totiž vyžaduje pochovávanie do 24 hodín od úmrtia, súčasný právny stav tak podľa SaS zasahoval do ich ústavného práva na slobodu náboženskej viery a vyznania.
      Koaliční poslanci sa zároveň opierajú aj o vyjadrenie Úradu verejného zdravotníctva, hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre odbor patologická anatómia a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, podľa ktorých neexistuje medicínsky dôvod na uvedený zákaz pochovávať. Navrhovanou zmenou však nebude dotknutá možnosť nariadiť pitvu.
      Novela zákona okrem toho ruší 50-metrové ochranné pásma pohrebísk a 100-metrové ochranné pásma od hranice pozemku krematórií. V týchto vymedzených oblastiach sa podľa súčasného zákona nesmú povoľovať ani umiestňovať budovy okrem tých, ktoré poskytujú služby súvisiace s pohrebníctvom. "Súčasné znenie zákona spôsobilo protiústavný stav, nakoľko sa umožnilo umiestňovať v ochranných pásmach pohrebísk a krematórií len tie stavby, ktoré boli schválené v územnom rozhodnutí alebo povolené pred 1. novembrom 2005 a neodzrkadľoval skutočnosť, že ochranné pásmo sa vzťahovalo len na nové pohrebiská," tvrdí SaS.
      Za problémové tiež považuje zdôvodnenie zámeru zriaďovať ochranné pásma pre ochranu zdravia. "Je zrejmé, že k ohrozeniu zdravia môže dôjsť najmä v prípade obytných budov so zdrojom vody v blízkosti pohrebiska, nie je však zrejmé, prečo sa zakazujú všetky budovy a ako je požiadavka ochrany zdravia naplnená v takýchto prípadoch," argumentujú poslanci.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies