SaS chce, aby VŠ po zmene pohlavia vydávali nové doklady

NETKY.SK • 23 Január 2017, 10:09 • 2 min
SaS chce, aby VŠ po zmene pohlavia vydávali nové doklady

BRATISLAVA – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) chce zákonom prinútiť vysoké školy, aby boli povinné vydať osobám, ktoré podstúpili zmenu pohlavia, nové doklady o absolvovaní štúdia.

slovakia

left justify in out

Trojica poslancov SaS Martin Poliačik, Lucia Ďuriš Nicholsonová a Juraj Droba preto predložila do parlamentu návrh novely zákona o vysokých školách, ktorou sa bude NR SR zaoberať na februárovej schôdzi. Liberálni poslanci argumentujú tým, že zmena pohlavia súvisí okrem iného aj so zmenou úradnej identity. „Osoba, ktorá mení pohlavie, mení meno a priezvisko, dostáva nový preukaz totožnosti, pričom tretie osoby z preukazu totožnosti nevedia posúdiť, či daná osoba bola v minulosti nositeľom mena uvedeného v doklade o absolvovaní štúdia,“ argumentujú poslanci.

 

Nastavenie súčasnej legislatívy podľa SaS nepredpokladá vydávanie dokladov o absolvovaní štúdia znejúcich na nové meno a priezvisko, a teda nositeľov so zmeneným pohlavím stavia do zložitých životných situácií, napr. pri výberových konaniach pri uchádzaní sa o zamestnanie. „Preto sa predloženou novelou zákona zakotvuje vysokým školám povinnosť vydať nové doklady o absolvovaní štúdia, a to na žiadosť fyzickej osoby, ktorá podstúpila zmenu pohlavia,“ tvrdia poslanci SaS, podľa ktorých je novela v súlade s Ústavou Slovenskej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies