Sarkozy stvoril zo svojej strany Republikánov

NETKY.SK • 30 Máj 2015, 10:33 • 2 min
Sarkozy stvoril zo svojej strany Republikánov

PARÍŽ - Najsilnejšia francúzska opozičná strana bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho mení názov a po novom sa bude volať Republikáni.

slovakia

left justify in out

Zmena zo Zväzu za ľudové hnutie (UMP) má symbolizovať ďalšiu etapu strany, ktorá sa chce vo voľbách plánovaných na rok 2017 vrátiť k moci. Názov Les Republicains je výsledkom piatkového hlasovania medzi členmi konzervatívneho hnutia. Spomedzi viac ako 210-tisíc jeho členov hlasovala necelá polovica a drvivá väčšina z nich deklarovala súhlasné stanovisko. Iniciatívu však sprevádzali kontroverzie. Ako podotýka agentúra Reuters, kritici poukazujú na Sarkozyho snahu si takto formálne uzurpovať hodnoty celého národa. Súd však vydanie predbežného opatrenia v tejto veci odmietol. Obdobný názov spomedzi strán v ostatných vyspelých krajinách sveta nesie iba v súčasnosti opozičné hnutie v USA.


Sarkozyho v máji 2012 od moci odstavil súčasný prezident François Hollande. Následne sa držal v ústraní, keďže čelí však viacerým obvineniam, za ktoré v prípade usvedčenia môže skončiť za mrežami. Politik známy svojím energickým konaním a teatrálnym správaním minulý rok však oznámil zámer vrátiť sa do politiky a v novembri sa opätovne stal predsedom najsilnejšej opozičnej strany. Ako jej líder sa chce v prezidentských voľbách naplánovaných na rok 2017 uchádzať o znovuzvolenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies