Šampionát privíta "nedokončená" Brazília, vrásky robili štadióny

NETKY.SK • 7 Jún 2014, 16:28 • 2 min
Šampionát privíta "nedokončená" Brazília, vrásky robili štadióny

SAO PAULO - Organizátori MS v Brazílii mali ešte pár dní pred začiatkom futbalového sviatku plné ruky práce. Sedem rokov uplynulo od dňa, keď krajina získala právo hostiť šampionát a vtedajší prezident Luiz Inacio Lula da Silva verejne vyhlásil, že ich čaká veľký proces modernizácie.

slovakia

left justify in out

"Futbal pre nás nie je len šport. Futbal je naša vášeň," povedal da Silva. Brazílčania sa rozhodli investovať do infraštruktúry 11,3 miliardy dolárov, z čoho asi tretina išla do vybudovania či opráv štadiónov. Aj napriek tomu, že sa s odhodlaním pustili do príprav, nepodarilo sa im v predstihu dokončiť všetky stavebné práce. Ruch robotníkov a strojov zapĺňal letiská, štadióny či hotely od skorého rána do neskorého večera aj týždeň pred začiatkom MS.
      

Pozornosť svetových médií sa v posledných mesiacoch upriamovala najmä na výstavbu štadiónov, ktoré mali byť výkladnou skriňou šampionátu. No práve tie robili najviac vrások na čele predstaviteľom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Organizátorom sa totiž vo viacerých prípadoch nepodarilo dodržať stanovený termín na ukončenie prác a čelili ostrej kritike. Na troch "stánkoch" prebiehala rekonštrukcia ešte mesiac pred zahájením šampionátu. "Do začiatku bude všetko 100-pecentne pripravené," tvrdil Andres Sanchez, zodpovedný za rekonštrukciu štadióna v Itaquerao, ktorý bude hostiť otvárací duel medzi Brazíliou a Chorvátskom. Robotníci v Sao Paule a Natale iba dva týždne pred otvorením MS montovali sedadlá na štadiónoch, ktoré mali byť hotové už v decembri.
      

Prezident FIFA Sepp Blatter začiatkom roka skonštatoval, že Brazília je ďaleko za časovým plánom, no s pribúdajúcimi mesiacmi sa jeho rétorika menila a používal už optimistickejší tón. "Som si istý, že to bude veľký, naozaj veľký sviatok. Brazílska vášeň pre futbal spraví z týchto MS niečo špeciálne."
      

Negatívne svetlo vrhali na krajinu i úmrtia robotníkov, ktorí prišli o život počas príprav MS. Skepsa zavládla aj medzi obyvateľmi krajiny, ktorí zaplavili ulice masovými protestmi. Nesúhlasili totiž s utrácaním miliónov na "futbalové divadlo" a žiadali využiť financie na skvalitnenie zdravotnej starostlivosti, vzdelávania či verejnej dopravy. Navyše hnev znásobili aj informácie, že ďalšie peniaze budú potrebné po skončení šampionátu na úpravu okolia štadiónov a rôznych budov. Jedno z dejísk MS – Rio de Janeiro – bude totiž o dva roky hostiť olympijské hry. Aj napriek napätej situácii hostiteľská krajina trvá na tom, že do začiatku svetového šampionátu bude všetko riadne pripravené a na stranu organizátorov sa postavila aj terajšia prezidentka Dilma Rousseffová. Miestni si totiž uvedomujú, že si nemôžu dovoliť blamáž pred zrakmi celého sveta a nepripúšťajú si, že prvé MS v Brazílii od roku 1950 budú smutnou kapitolou futbalovej histórie. "Verím, že všetko stihneme pripraviť a hostia sa budú u nás dobre cítiť," vyjadrila sa niekoľko dní pred začiatkom Rousseffová.
      

Výraznou zmenou prešli aj viaceré letiská v krajine, ktoré očakávajú nápor státisícov fanúšikov z celého sveta. Zmodernizované terminály a haly budú vstupnou bránou do krajiny samby a kávy, na čo organizátori nezabúdajú, hoci ani v tomto prípade nesplnili všetky plány. Nedokončené práce poznačili letiská v Manause a Belo Horizonte. V hlavnom meste Brasilii úrady zatiaľ nedali zelenú jednému z dvoch nových terminálov. Rozpačité pocity vyvoláva aj modernizácia verejnej dopravy. Úpravy sa podarilo vykonať iba na tretine predložených projektov a je otázne, kedy a či vôbec sa modernizácie dočká aj zvyšok. V meste Curitiba neustále prebiehajú stavebné práce a 10-kilometrovú cestu na letisko museli zúžiť, čo komplikuje presuny turistov a dochádza k vytváraniu kolón.

 

Ďalšie z hostiteľských miest, Sao Paulo, sa dokonca dostalo do stavu dopravného chaosu. Zamestnanci metra a niekoľkých spoločností mestskej železničnej dopravy vstúpili do štrajku. Štrajk za lepšie mzdy zvolali len pár dní pred otváracím zápasom a odbory tvrdili, že nie je stanovený termín jeho ukončenia. Generálny sekretár FIFA Jerome Valcke varoval aj fanúšikov, aby sa na cestu do Brazílie dobre pripravili a všetko si vopred zabezpečili. "Nemôžete len tak prespávať niekde na pláži, je tam zima. Uistite sa, že pred vaším príchodom budete mať riadne zabezpečené bývanie. Prísť s batohom na pleciach a na mieste hľadať ubytovanie nie je dobrý nápad, nedá sa len tak presúvať z jedného dejiska do druhého. Tento šampionát bude najväčšou výzvou práve pre fanúšikov."
      

V súvislosti so svetovým podujatím, na ktorom sa zúčastnia zvučné futbalové mená a mestá zaplavia davy fanúšikov, sa otvára i otázka bezpečnosti. V Brazílii o to intenzívnejšie, že ešte pred začiatkom MS sa objavili hrozby ďalších demonštrácií. Vláda sa aj preto rozhodla uvoľniť 856 miliónov dolárov na bezpečnostný plán. Na ochranu účastníkov a návštevníkov mesiac trvajúceho podujatia bude dohliadať 100.000 policajtov a 57.000 vojakov. Podľa ministra obrany Celsa Amorima je krajina "perfektne pripravená" zaručiť bezpečnosť občanov a turistov vo vyše desiatich hosťujúcich mestách turnaja. Šéf rezortu spravodlivosti José Eduardo Cardozo uviedol, že sa neočakávajú také intenzívne protesty ako počas vlaňajšieho Pohára konfederácií.
     

Vyčlenená finančná čiastka sa použije na nákup vybavenia vrátane hliadkových automobilov, lietadiel, vrtuľníkov, počítačov a neletálnych zbraní. Zaplatí sa z nich takisto špeciálny výcvik prevencie terorizmu a manipulácie s výbušninami. Určitá čiastka z rozpočtu pôjde na rozšírenie tajných služieb. Vojenské námorníctvo poskytne ďalších 13.000 členov svojho personálu, štyri fregaty, jednu korvetu a 21 hliadkových člnov. Letecké sily prispejú 24 lietadlami EMB 314 Super Tucano, tromi radarovými lietadlami a 11 helikoptérami.
      

Organizátori však veria, že dlho očakávané podujatie sa zaobíde bez väčších problémov a hostia sa budú vracať do rodných krajín s príjemnými zážitkami. Pozitívne sa snažia rozmýšľať aj domáci reprezentanti, ktorí budú útočiť na šiesty titul. Obranca "kanárikov" Dani Alves dúfa, že krajina na päť týždňov zabudne na všetko zlé a všetci spoločne si užijú futbalový sviatok: "Viem, že je to ťažké, ale prosím všetkých, aby zabudli na problémy a užili si túto veľkú párty počas šampionátu. Je dôležité, aby sme mali podporu všetkých fanúšikov aj v neľahkých časoch."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies