Samosprávy môžu žiadať príspevok na odstránenie čiernych skládok

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 13:18 • 2 min
Samosprávy môžu žiadať príspevok na odstránenie čiernych skládok

BRATISLAVA – Ministerstvo životného prostredia vyzýva samosprávy, aby sa zapojili do odstraňovania čiernych skládok. Cieľom je pomôcť mestám a obciam so staršími a väčšími skládkami, s ktorými si dlhodobo nevedia poradiť.

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnom brífingu v Bratislave povedal minister životného prostredia László Sólymos, na tento účel vyčlenilo ministerstvo sedem miliónov eur zo zanikajúceho Recyklačného fondu. Financovať budú zber, odvoz a uloženie odpadu na legálnu skládku, prípadne jeho likvidáciu v spaľovni. Rezort podporuje aj vytriedenie využiteľného odpadu a úpravu miesta po skládke do pôvodného stavu. „Posledný termín na predloženie žiadostí je 1. august a čistenie sa musí skončiť do konca novembra,“ uviedol Sólymos.


Žiadateľ môže získať najviac 70-tisíc eur na jednu žiadosť, štát uhradí maximálne 95 percent nákladov, zvyšok uhradí samospráva. V jednej žiadosti môže samospráva riešiť sanáciu viacerých čiernych skládok odpadu, maximálne však do výšky 70-tisíc eur. Podmienkou na získanie finančnej podpory pre obec je, aby sa nelegálna skládka nachádzala v jej katastri a jej existenciu potvrdil okresný úrad.


Projekt spravuje Environmentálny fond, ktorý bude pri žiadostiach posudzovať sociálno-ekonomické i environmentálne kritéria projektu. Viac informácií získajú záujemcovia na internetovej stránke www.envirofond.sk. V prvom kole projektu, ktorý bol vlani, odstránili 570 čiernych skládok po celom Slovensku za viac ako deväť miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies