Samospráva mesta Komárom dotuje Komárňanské Jókaiho divadlo

NETKY.SK • 8 Jún 2011, 09:31 • 2 min
Samospráva mesta Komárom dotuje Komárňanské Jókaiho divadlo

Samospráva mesta Komárom dotuje Komárňanské Jókaiho divadlo

slovakia

left justify in out

img

Samospráva maďarského mesta Komárom dotuje v tomto roku činnosť Komárňanského Jókaiho divadla vo výške 6.000.000 HUF (cca 23.000 eur). TASR informoval riaditeľ maďarského divadla na Slovensku Tibor Tóth.
      "Zmluvu sme podpísali s primátorom Komároma Attilom Molnárom, keďže vedenie maďarského mesta považuje činnosť Jókaiho divadla na Slovensku za veľmi dôležité," uviedol riaditeľ s tým, že maďarské a slovenské mesto Komárom a Komárno ležia na brehu Dunaja a spája ich Alžbetin most.
      "Maďarskú kultúru na Slovensku sme podporili preto, lebo divadlo navštevujú aj občania Maďarska. Naša samospráva prispela väčšou sumou ako v prechádzajúcich rokoch," zdôraznil primátor Komároma. Dodal, že dotáciu schválili poslanci jednomyseľne. Uvedomili si, že divadlo má mimoriadny význam pri zachovaní identity národnej menšiny, jazyka a kultúry maďarskej národnosti.
      Spolupráca Komárňanského Jókaiho divadla s vedením mesta Komárom má už svoje tradície. Prebiehajú rokovania o ďalšej spolupráci. "Súčasná situácia divadiel ani na Slovensku nie je jednoduchá, preto Jókaiho divadlo môže počítať vždy s našou podporou," zdôraznil Molnár.
      Podľa riaditeľa Jókaiho divadla vedenie kultúrnej ustanovizne sa neobrátilo tento rok na Mestský úrad v Komárne so žiadosťou o dotáciu preto, lebo doterajšie pokusy boli neúspešné. "Naposledy sme dostali len pár sto eur," konštatoval. Pripomenul, že Nadácia Jókaiho sa pred pár mesiacmi obrátila na vedenie susedného maďarského mesta a potešilo ho, že samospráva podporila činnosť národnostného divadla. "Sme radi, že v susednom meste považujú naše divadlo za prospešné a podporujú našu činnosť. Je to spoločné divadlo dvoch miest," podčiarkol.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies