Sagan sa Bennetta nezbavil: "Urobil som všetko, čo sa dalo"

NETKY.SK • 18 September 2020, 19:14 • 2 min
Sagan sa Bennetta nezbavil: "Urobil som všetko, čo sa dalo"

CHAMPAGNOLE - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil 9. miesto v piatkovej 19. etape 107. ročníka cyklistických pretekov Tour de France. V cieli 166,5 km dlhej trate z Bourg en Bresse do Champagnole triumfoval po úniku Dán Sören Kragh Andersen zo Sunwebu. Sagan v boji o zelený dres stratil na Íra Sama Bennetta ďalšie tri body, celkovo je jeho manko 55 b.

slovakia

left justify in out

Druhé miesto v etape vybojoval Slovinec Luka Mezgec z Mitchelton-Scott a tretí skončil Jssper Stuyven (Trek-Segafredo), obaja s mankom 53 sekúnd. Deviaty Sagan mal stratu 1:02 min, do cieľa prišiel o jedno miesto za Bennettom. Slovák na konkurenta stratil jeden bod na rýchlostnej prémii a ďalšie dva v cieli. V celkovom poradí patrí Saganovi 84. pozícia.

 

Sagan sa spolu s tímovými kolegami snažil etapu zlomiť a priblížiť sa bodovo k Bennettovi, no ten si ho po celý čas pozorne strážil. "Urobil som dnes pre víťazstvo všetko, čo sa dalo. Keď sme sa 30 km pred cieľom odtrhli, bolo nás dvanásť jazdcov a myslím si, že až štyri tímy tam mali dvojnásobné zastúpenie. Výsledkom bolo, že som nedokázal sám odpovedať na všetky útoky. Opäť sme zo seba vydali maximum a určite teraz urobím všetko, aby som triumfoval v Paríži," povedal Sagan pre oficiálnu stránku Bory.

 

 

Bennett priznal, že jeho jasnou prioritou bolo v piatok strážiť Sagana: "Bol to veľmi ťažký deň. Pravdepodobne som svojou jazdou znechutil niektorých ďalších pretekárov, ale sú takí silní, že som to musel urobiť. Musel som obetovať etapu a sústrediť sa na Sagana a boj o bodovaciu súťaž."

 

Žltý dres lídra Tour si pred záverečným víkendom bez problémov udržal Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma). Na krajana Tadeja Pogačara zo SAE Emirates má k dobru naďalej 57 sekúnd. V sobotu sa na Tour pôjde časovka a v nedeľu preteky vyvrcholia tradične etapou s cieľom na Champs-Élysées v Paríži, v ktorej sa už neútočí na celkové poradie.

 

"Priznám sa, že keď mi kilometer pred cieľom hlásili náskok okolo minúty, tak som tomu neveril a kričal som, nech mi to potvrdia. Som šťastný, získať dve víťazstvá na jednej Tour, na to nemám slov. O niečom takom som ani nesníval. Využil som šancu, že sa v čelnej skupine strážili šprintéri a to bolo moje šťastie. Zapamätám si tento moment na celý život," povedal víťaz Andersen, ktorý predtým získal prvenstvo aj v 14. etape s cieľom v Lyone.

 

Po náročnom alpskom programe čakala na pelotón v piatok zreteľne jednoduchšia, mierne zvlnená etapa s jednou rýchlostnou a jednou horskou prémiou štvrtej kategórie. Navrch v nej mali mať šprintéri a najmä od nemeckého tímu Bora-Hansgrohe sa čakala snaha ešte zdramatizovať boj o zelený dres v prospech Sagana. V tom mu už však nepomohol Rakúšan Lukas Pöstlberger, ktorý odstúpil po alergickej reakcii na uštipnutie včelou do oblasti úst.

 

 

Hneď v úvode sa do úniku pustil osamotene Francúz Rémi Cavagna z Deceunincku-Quick-Step. Nasadil ostré tempo a postupne jeho náskok na pelotón narástol približne na tri minúty. Na čele "balíka" jazdila najmä Bora v snahe kontrolovať únik a zároveň sa v ideálnom prípade rýchlou jazdou zbaviť konkurentov Sagana. Bennett a spol. si však svoju pozíciu strážili. Priemerná rýchlosť prvej hodiny bola viac ako 50 km/h, jazdcom pomáhal aj vietor do chrbta. Cavagna prišiel sám na vrchol Côte de Château-Chalon, z jedinej horskej prémie etapy tak bral bod.

 

Náskok francúzskeho jazdca na čele pozvoľna klesal, blížiaca sa rýchlostná prémia 49 km pred cieľom nasledovala po zvlnenom teréne a mierne do kopca, čo mala byť výhoda najmä pre Sagana. Pozorne si ho však kontrolovali jeho konkurenti. Pelotón nepracoval dostatočne, aby dobehol Cavagnu ešte pred prémiou, ten mal stále k dobru minútu a preto zobral maximálny počet 20 bodov. Z "balíka" sa navyše odpútalo aj trio Benoit Cosnefroy, Pierre Rolland, Luke Rowe a tak Bennett so Saganom bojovali až o piatu priečku. Úspešnejší bol Ír a zveľadil si konto o 11 bodov, Sagan hneď za ním získal o jeden menej. V tej chvíli mal Bennett celkový náskok 53 bodov.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa sam bennett (@sammmyben),

 

Cosnefroy, Rolland a Rowe sa po prémii pripojili na čele ku Cavagnovi, za nimi chceli odskočiť aj šprintérske esá Sagan s Bennettom a Trentinom, no po chvíli sa vrátili do pelotónu. Ten v tej chvíli strácal na vedúce kvarteto iba 40 sekúnd.

Tridsať kilometrov pred cieľom už išiel celý pelotón opäť pohromade, potom sa však o ďalší atak pokúsil Sagan, spolu s ním aj Bennett a o niečo neskôr sa pridal aj Trentin. Skupina v úniku sa napokon sformovala s 12 jazdcami, Sagan v nej nemal žiadneho kolegu z Bory, kým Bennett s Trentinom aspoň po jednom. Silný únik si rýchlo vypracoval náskok viac ako dve minúty pred hlavným pelotónom, medzi nimi išla ešte trojčlenná grupa prenasledovateľov.

 

Jazdci v čelnej skupine sa snažili pravidelne nastupovať, Trentinov pokus hneď likvidovali Sagan s Bennettom a tak približne 15 km pred cieľom to vyšlo až Dánovi Andersenovi. Ten si na troch kilometroch vypracoval 30 sekúnd k dobru a náskok postupne zvyšoval. V zjazde k cieľu bolo jasné, že si ide pre etapový vavrín. Za ním sa bojovalo už iba o druhú priečku, Sagan s Bennettom a Trentinom mierne stratili a napokon sa im ušli pozície až na konci elitnej desiatky.

 

Výsledky 19. etapy (Bourg en Bresse - Champagnole, 166,5 km): 1. Sören Kragh Andersen (Dán./Sunweb) 3:36:33 h, 2. Luka Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott), 3. Jasper Stuyven (Bel./Trek-Segafredo), 4. Greg Van Avermaet (Bel./CCC Team), 5. Oliver Naesen (Bel./AG2R la Mondiale), 6. Niklas Arndt (Nem./Sunweb) všetci +53, 7. Luke Rowe (V.Brit./Ineos Grenadiers) +59, 8. Sam Bennett (Ír./Deceuninck-Quickstep), 9. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe), 10. Matteo Trentin (Tal./CCC Team) všetci +1:02

celkové poradie: 1. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 83:29:41 h, 2. Tadej Pogačar (Slovin./Tím SAE Emirates) +57, 3. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana) +1:27, 4. Richie Porte (Austr./Trek-Segafredo) +3:06, 5. Mikel Landa (Šp./Bahrain McLaren) +3:28, 6. Enric Mas (Šp./Movistar) +4:19, 7. Adam Yates (V.Brit./Mitchelton-Scott) +5:55, 8. Rigoberto Uran (Kol./Education First) +6:05, 9. Tom Dumoulin (Hol./Jumbo-Visma) +7:24, 10. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +12:12,... 84. P. SAGAN +3:56:16

bodovacia súťaž: 1. Bennett 319 bodov, 2. P. SAGAN 264, 3. Trentin 250



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona