S&P znížila rating Turecka do neinvestičného pásma

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 06:55 • 2 min
S&P znížila rating Turecka do neinvestičného pásma

ANKARA - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes znížila rating Turecka do neinvestičného pásma. Výhľad ratingu je negatívny, čo znamená, že ho môže v budúcnosti ešte zhoršiť. Odôvodnila to nepredvídateľnosťou ďalšieho vývoja ekonomiky po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v krajine. Informovala o tom S&P.

slovakia

left justify in out

Presnejšie, agentúra znížila rating dlhodobých aj krátkodobých záväzkov Turecka v zahraničnej mene na BB/B z BB+/B a v domácej mene na BB+/B z BBB-/A-3 s negatívnym výhľadom.

 

Negatívny výhľad odráža názor S&P, podľa ktorej sa vývoj tureckej ekonomiky, financií aj dlhu po zmarenom pokuse o prevrat môže zhoršiť viac, ako agentúra pôvodne očakávala, ak politická neistota povedie k ďalšiemu oslabeniu investičného prostredia.

 

Puč zhoršil vyhliadky tureckej ekonomiky a znížil efektívnosť jeho inštitúcií. Vyvolal tiež ďalšie štiepenie politickej scény, a to podkopáva dôveru investorov, ohrozuje prílev kapitálu a v konečnom dôsledku aj ekonomiku. Agentúra S&P sa obáva, že vláda po prevrate odloží plánované reformy.

 

Navyše, desaťtisíce štátnych úradníkov (zhruba 45.000) prišli po puči o miesto. Prepúšťanie najviac zasiahlo justíciu a školstvo. A okrem nich bolo odvolaných alebo prepustených zhruba 14.000 policajtov a vojakov. To povedie k zhoršeniu fungovania inštitúcií a k prehĺbeniu politickej neistoty, čo bude mať negatívny vplyv na vývoj ekonomiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies