S Maďarskom nám pribudnú tri nové mosty nad Ipľom a Dunajom

NETKY.SK • 12 August 2020, 12:12 • 2 min
S Maďarskom nám pribudnú tri nové mosty nad Ipľom a Dunajom

BRATISLAVA - Na vodnej štátnej hranici medzi Slovenskom a Maďarskom pribudnú tri nové cezhraničné mosty.

slovakia

left justify in out

Dva mosty nad riekou Ipeľ budú spájať obce Vrbovka a Őrhalom, ako aj Ipeľské Predmostie a Drégelypalánk a most pre peších a cyklistov nad Dunajom zas prepojí obce Dobrohošť a Dunakiliti.

 

Medzivládna dohoda

Vláda SR v tejto súvislosti v stredu schválila návrh dodatku k medzivládnej dohode s Maďarskom o prevádzke, údržbe a rekonštrukcii cestných hraničných mostov a úsekov hraničných ciest na spoločnej štátnej hranici, podpísanej v Budapešti 14. septembra 2017.

 

Dôvodom je zabezpečenie podmienok prevádzkovania, údržby a rekonštrukcie troch nových cezhraničných mostov a úsekov ciest.

Slovensko bude podľa dodatku na vlastné náklady zabezpečovať údržbu mosta pre peších a cyklistov nad Dunajom medzi Dobrohošťou (okres Dunajská Streda) a Dunakiliti (okres Mosonmagyaróvár) a tiež mosta nad Ipľom medzi Vrbovkou (okres Veľký Krtíš) a Őrhalomom (okres Balassagyarmat).

 

img

 

Financované z rozpočtu štátneho podniku

Potrebné ročné náklady na prevádzku, údržbu a rekonštrukciu týchto mostov v objeme vyše 94-tisíc eur od roku 2021 budú financované v prvom prípade z rozpočtu štátneho podniku Vodohospodárska výstavba (46-tisíc eur) a v druhom z vlastných zdrojov obce Vrbovka s podporou Banskobystrického samosprávneho kraja (vyše 48-tisíc eur).

 

Maďarsko zabezpečí financovanie nákladov na ďalší most nad Ipľom medzi obcami Ipeľské Predmostie (okres Veľký Krtíš) a Drégelypalánk (okres Balassagyarmat).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona