S duálnym vzdelávaním nám pomôže Nemecko

NETKY.SK • 25 September 2015, 13:55 • 2 min
S duálnym vzdelávaním nám pomôže Nemecko

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM – Memorandum o spolupráci v oblasti duálneho odborného vzdelávania medzi Slovenskom a Nemeckom podpísali dnes v Novom Meste nad Váhom slovenský minister školstva Juraj Draxler a štátny tajomník nemeckého ministerstva pre vzdelávanie a výskum Georg Schütte.

slovakia

left justify in out

Nemecko je podľa Draxlera kolískou duálneho systému vzdelávania, kým Slovensko je len na jeho začiatku. Memorandum podpísali na pôde firmy Manz, ktorá vyrába výrobné linky a zariadenia predovšetkým pre automobilový priemysel.


"Nemeckí partneri majú obrovské množstvo skúseností a dnes deklarovali, že sú pripravení aktívne nám pomáhať a odovzdávať tieto svoje skúsenosti,“ skonštatoval minister Draxler. Štátny tajomník Schütte povedal, že duálne vzdelávanie je cesta do budúcnosti. V Nemecku sa do systému duálneho vzdelávania zapája približne 50 percent žiakov stredných škôl, ďalších 50 percent má akademické ambície. Kým stredné školy v jeho krajine financujú jednotlivé spolkové vlády, praktické vzdelávanie v duálnom systéme pokrývajú výhradne podniky. "Je to ich investícia do vlastnej budúcnosti. Na praktické vzdelávanie poskytujú svoje priestory a žiakom dávajú aj odmenu,“ vysvetlil. Na Slovensku je podľa ministra Draxlera veľmi silná požiadavka zo strany zamestnávateľov, aby štát zafinancoval celé odborné vzdelávanie vrátane jeho duálnej časti.


Konateľ Slovensko-nemeckej a obchodnej komory Guido Glania poznamenal, že v závodoch je stále naliehavejší problém s nedostatkom odborného personálu a nožnice medzi potrebou a ponukou na trhu práce sa stále otvárajú. Duálne vzdelávanie je podľa neho recept na vyrovnanie dopytu a ponuky.


Slovensko v tomto školskom roku s duálnym systémom vzdelávania ešte len začína. Žiak sa v tomto systéme pripravuje na výkon povolania či odborných činností podľa konkrétnych potrieb a požiadaviek konkrétneho zamestnávateľa priamo vo firme. Zamestnávatelia okrem toho, že si pripravujú študentov podľa svojich potrieb, majú nárok aj na daňové úľavy.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies