RÚVZ plánuje prednášky o duševnom zdraví a Alzheimerovej chorobe

NETKY.SK • 8 Október 2023, 13:00 • 2 min
RÚVZ plánuje prednášky o duševnom zdraví a Alzheimerovej chorobe

BANSKÁ BYSTRICA - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici si pripomína Svetový deň duševného zdravia (10. 10.) aktivitami, ktorých cieľom je zvyšovať povedomie o prevencii Alzheimerovej choroby.

slovakia

left justify in out

Ako informovala Michaela Ondirová z RÚVZ, prednášky sa zameriavajú na faktory životného štýlu a základné piliere zdravého fungovania mozgu, ktoré podporujú kognitívne činnosti a pôsobia ako prevencia pred rozvinutím Alzheimerovej choroby. "K tejto téme sme doteraz uskutočnili tri prednášky, pričom cieľovou skupinou boli jedinci v seniorskom, ale i v produktívnom veku. V najbližšom čase plánujeme ďalšie pre klientov domovov dôchodcov a sociálnych služieb," uviedla Ondirová.

Téma tohtoročného svetového dňa znie: Duševné zdravie je univerzálne ľudské právo. "Dobré duševné zdravie je mimoriadne dôležité a je neoddeliteľnou súčasťou celkového zdravia, zároveň podmieňuje pocit duševnej pohody. Súčasná situácia vo svete v tejto oblasti však naznačuje stúpajúci trend ľudí s ťažkosťami psychického charakteru, pričom ide o čoraz väčší počet jedincov z vekovej kategórie dospievajúcich a mladých ľudí," konštatovala Ondirová.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií psychiatrické ambulancie na Slovensku v roku 2021 vykonali takmer dva milióny vyšetrení s diagnostikovanou psychickou poruchou. Najčastejším dôvodom ambulantnej psychiatrickej liečby boli afektívne a neurotické, stresom podmienené a somatoformné poruchy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Lekar.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies