V Cerovej vrchovine pribudol nový apidomček s ôsmimi včelstvami

NETKY.SK • 3 Jún 2023, 9:0 • 2 min
V Cerovej vrchovine pribudol nový apidomček s ôsmimi včelstvami

RATKA - V Letnej doline pri obci Ratka na úpätí Cerovej vrchoviny pribudol nový apidomček s ôsmimi včelstvami. Slúžiť bude na apiterapiu i vzdelávanie mládeže v oblasti života včiel a starostlivosti o ne. Informovala o tom Zuzana Jóbová z krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

slovakia

left justify in out

Hlavným účelom apidomčeka v Ratke je poskytnúť návštevníkom relax v prírode prostredníctvom apiterapie, ktorá vychádza z pozitívneho vplyvu prítomnosti včiel na ľudský organizmus. Projekt má však verejnosť i vzdelávať v oblasti významu opeľovačov pre krajinu a ľudí. "V rámci zážitkového vzdelávania chceme poskytnúť deťom základných škôl, študentom stredných škôl a verejnosti prednášky a ukážky zo života včiel a starostlivosti o ne, aby deti hlavne z mesta nadobudli predstavu o význame včiel pre krajinu a o druhovej diverzite obcí Novohradu," priblížil riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec.

 

Súčasťou včelárskeho areálu v Letnej doline je i drevená tabuľa, ktorá návštevníkom poskytne informácie o včelách a biodiverzite. "Do priestoru sme rozmiestnili jednoduché lavičky, z ktorých môžu ľudia sledovať z bezpečnej vzdialenosti opeľovače pri práci," uviedol starosta Ratky Milan Spodniak. Ako dodal, apiterapia bude spoplatnená, príjmy samospráva využije na údržbu domčeka a starostlivosť o včely. Apidomček v Cerovej vrchovine slávnostne otvorili vo štvrtok, prví návštevníci ho môžu vyskúšať od 5. júna prostredníctvom kontaktovania obecného úradu v Ratke. Projekt je výsledkom miestnej a regionálnej samosprávy, obec naň prostredníctvom Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja získala finančnú podporu 4000 eur. Celkové náklady na výstavbu apidomčeka dosiahli 6000 eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona