Ruský študent pôjde pred súd za podpaľačský útok na dom Stropnického

NETKY.SK • 23 Apríl 2016, 17:24 • 2 min
Ruský študent pôjde pred súd za podpaľačský útok na dom Stropnického

PRAHA - Kauzou ruského študenta, ktorý údajne vlani v júni hodil zápalné fľaše na dom českého ministra obrany Martina Stropnického, sa začne na budúci týždeň zaoberať pražský mestský súd. Študentovi hrozia v prípade odsúdenia tri až osem rokov väzenia. Je však možné, že súd prekvalifikuje skutok na závažnejší trestný čin. Informoval o tom dnes spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Podľa obžaloby obvinený hodil v noci zo 6. na 7. júna 2015 najmenej štyri zápalné fľaše do záhrady rodinného domu v Prahe 6, ktorý patrí Stropnického manželke a v ktorom býva celkovo šesť ľudí. Pollitrové pivové fľaše údajne naplnil benzínom a zmesou, ktorá vznikla reakciou hydroxidu draselného s vodou a s rastlinným olejom.

 

Obžaloba dodala, že obvinený chcel "spôsobiť požiar domu s nekontrolovateľným šírením, pri ktorom by osoby spiace v dome boli vystavené nebezpečenstvu smrti alebo ťažkej ujme na zdraví a pri ktorom by na cudzom majetku vznikla škoda veľkého rozsahu".

 

Jedna fľaša dopadla na malý záhon pri chodníku k vchodu do domu, ale nerozbila sa. Ďalšia dopadla na strechu vedľa balkóna na prvom poschodí. Obsah vo fľašiach nevybuchol s plnou silou a oheň sa podarilo po niekoľkých minútach uhasiť. Minister Stropnický nebol v čase útoku doma, ale spali tam traja ľudia.

 

Podozrivého páchateľa zatkla polícia koncom júna aj vďaka pachovej stope zanechanej na fľaši. Mladíka, ktorý vinu odmieta, v septembri z väzby prepustili po zaplatení kaucie 100.000 českých korún (3700 eur).

 

Minister vyhlásil, že podľa jeho presvedčenia útok súvisí s výkonom jeho funkcie. Podľa niektorých informácií boli zaslané výhražné e-maily, aby Stropnický prestal s kritickým postojom voči Rusku, uviedol portál Novinky.cz.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies