VIDEO: Vláda zvyšuje dôchodky. Erik Tomáš to kritizuje

NETKY.SK • 30 September 2021, 13:31 • 2 min
VIDEO: Vláda zvyšuje dôchodky. Erik Tomáš to kritizuje

BRATISLAVA - Poslanci okolo Petra Pellegriniho vraj chcú predložiť návrh novely zákona o sociálnom poistení, v ktorom sa budú zaoberať garančným mechanizmom či nastavením dôchodcovskej inflácie.

slovakia

left justify in out

Dôchodky majú budúci rok zvyšovať o 1,3 %, čo predstavuje tzv. dôchodcovskú infláciu. Poukázal na to vo štvrtok na tlačovej konferencii nezaradený poslanec pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD Erik Tomáš. Považuje to za jednu veľkú hanbuTomáš priblížil, že dôchodcovskú infláciu zaviedli, aby bola férovejšia voči dôchodcom a zohľadňovala veci, ktoré dôchodcovia najviac potrebujú. Z dôvodu pandémie však táto inflácia klesla na 1,3 % a podľa Tomáša sa tým vláda nezaoberá.

 

 

Zdôraznil, že vláda navyše ruší garančný mechanizmus, ktorý seniorom garantoval minimálnu sumu zvyšovania dôchodkov. "Spočíval v 2 percentách z priemerného dôchodku. Teda ak dôchodca nedosiahol na základe percentuálneho zvyšovania dôchodkov požadovanú sumu, tak mal garantované minimálne 2 percentá z priemerného dôchodku," opísal Tomáš.

 

Skonštatoval, že keď to nerieši ministerstvo práce ani vláda, nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho predložia na najbližšiu októbrovú schôdzu Národnej rady (NR) SR novelu zákona o sociálnom poistení. V nej navrhnú pokračovanie garančného mechanizmu a podľa Tomáša tiež vytvoria priestor na diskusiu v rozprave o nastavení dôchodcovskej inflácie.

 

img

 

Tomáš zároveň dodal, že odmietajú dôchodkovú reformu a odkázal ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina), nech ju radšej ani nepredkladá. Ozrejmil, že ju odmietajú preto, lebo ruší dôchodkový strop a má sa zakotviť, že počas jedného roka môžu vyplatiť len 12 dôchodkov, čo podľa neho znamená, že 13. dôchodok už nikdy nebude. Dôvodom, prečo odmietajú reformu, je aj to, že má dôjsť k úprave vzorca výpočtu dôchodkov. Tvrdí, že to znamená krátenie dôchodkov budúcich dôchodcov.

 

Prečítajte si tiež: Dôchodcovia sa môžu tešiť na mimoriadny 13. dôchodok

 

Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) poznamenala, že návrhy sú diskriminačné. Poukázala na to, že dôchodcovia sa dostávajú do hmotnej núdze a pokiaľ prijmú navrhované zmeny, percento ľudí v hmotnej núdzi bude rásť. "Neviem, prečo táto vláda takýmto spôsobom reaguje, pretože nakoniec donúti ľudí žobrať o nejaký kompenzačný príspevok v hmotnej núdzi. Nebolo by jednoduchšie dať ľuďom za prácu, ktorú odpracovali, slušný dôchodok, aby mohli nejakým spôsobom existovať a nemuseli žobrať?" vyhlásila.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies