Ruský opozičný aktivista Alexej Navaľnyj musí zaplatiť pokutu

NETKY.SK • 4 August 2017, 07:23 • 2 min
Ruský opozičný aktivista Alexej Navaľnyj musí zaplatiť pokutu

MOSKVA - Súd v Moskve odsúdil vo štvrtok ruského opozičného politika Alexeja Navaľného za opakované porušenie predpisov o organizovaní verejných zhromaždení a stretnutí na zaplatenie administratívnej pokuty vo výške 300.000 rubľov (takmer 4200 eur).

slovakia

left justify in out

Navaľnyj mal začiatkom júla usporiadať zhromaždenie bez toho, aby informoval príslušné orgány, argumentovala sudkyňa Marina Butorinová.

 

Okrem Navaľného musia pokutu zaplatiť aj šéf jeho protikorupčného fondu Leonid Volkov (300.000 rubľov) a koordinátor moskovského štábu Nikolaj Ľaskin (250.000 rubľov).

 

Navaľnyj, ktorý chce kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2018, zorganizoval v marci a v júni masové celonárodné demonštrácie proti vláde a korupcii. Počas nich boli dočasne zadržané stovky ľudí. Za organizovanie protestov putoval na 25 dní do väzenia. Krátko po prepustení (7. júla) rozmiestňovali jeho prívrženci vo veľkých ruských mestách letáky a práve na túto akciu sa vzťahuje nový trest. Proti verdiktu sa mieni 41-ročný politik odvolať.

 

Navaľného prezidentská kandidatúra je však po verdikte súdu týkajúceho sa údajnej sprenevery peňazí lesníckeho závodu Kirovles otázna. Podľa zákona o voľbách ruského prezidenta sa totiž Navaľnyj o prezidentský úrad nemôže uchádzať najbližších desať rokov, ak ho súd nezbaví viny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies