Ruský minister hospodárstva Uľukajev požaduje normalizáciu úrokov

NETKY.SK • 27 December 2014, 13:36 • 2 min
Ruský minister hospodárstva Uľukajev požaduje normalizáciu úrokov

MOSKVA - Ruský minister hospodárstva Alexej Uľukajev požaduje po drastickom zvýšení úrokových sadzieb centrálnou bankou normalizáciu úrokov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA.
      

Ruská centrálna banka v polovici decembra v úsilí o zastavenie prepadu rubľa zvýšila svoj kľúčový úrok na 17 %. To malo za následok nárast úrokových sadzieb na úvery na vyše 20 %, čo ruským firmám výrazne zdražilo obsluhu dlhu a skomplikovalo situáciu, povedal Uľukajev pre denník Komsomolskaja Pravda.
      

Zvýšenie sadzieb splnilo podľa Uľukajeva svoj cieľ, to znamená, že pomohlo k zastaveniu znehodnocovaniu rubľa. Experti však varujú, že ruská mena môže pokračovať v páde. Dôvodom sú ekonomické problémy, západné sankcie a nízke ceny ropy.
      

Kurz rubľa 16. decembra dočasne oslabil nad historickú hranicu 100 rubľov za jedno euro. Ruská mena sa síce v posledných dňoch opäť relatívne stabilizovala, zostáva však slabá. V piatok (26. 12.) stálo jedno euro na moskovskej burze približne 65 rubľov. Od začiatku tohto roka stratil rubeľ voči doláru aj euru približne 50 % svojej hodnoty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies