Robert Fico a jeho cesta na post premiéra SR

NETKY.SK • 6 Február 2020, 10:2 • 2 min
Robert Fico a jeho cesta na post premiéra SR

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) opustilo pred 14 rokmi vládnu koalíciu vedenú predsedom Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ - DS) Mikulášom Dzurindom. Tento krok viedol k predčasným parlamentným voľbám.

slovakia

left justify in out

Nezhody v koalícii

Hnutie KDH tak urobilo po premiérovom odmietnutí zaradiť na rokovanie vlády návrh Zmluvy o výhrade vo svedomí a Dzurindovej kritike vtedajšieho ministra spravodlivosti Daniela Lipšica (KDH).

 

Zmluva podpísaná za Mečiara

Kresťanskí demokrati totiž svoje ďalšie zotrvanie v koalícii podmieňovali práve prijatím tejto zmluvy, ktorú verejnosť vnímala rozporuplne. Schválenie Zmluvy o výhrade vo svedomí vyplývalo zo záväzkov, ktoré Slovensko prijalo v rovnako kontroverznej medzištátnej zmluve s Vatikánom. Zmluvu dohodla ešte vláda Vladimíra Mečiara (ĽS - HZDS) a Slovensko ju prijalo počas prvej vlády Mikuláša Dzurindu v roku 2000. Vypracovanie Zmluvy o výhrade vo svedomí sa po voľbách v roku 2002 dostalo aj do programového vyhlásenia jeho druhej vlády.

 

img

 

Vyjadrenie Vatikánu 
Dzurinda ultimátu kresťanských demokratov odmietol vyhovieť a namietal, že predkladaný text zmluvy má veľké nedostatky. Vtedajší minister zahraničných vecí Eduard Kukan (SDKÚ - DS) sa vyjadril, že nikto nenalieha na rýchle uzatvorenie zmluvy. "Vatikán nemá záujem na prijímaní dokumentov, ktoré polarizujú spoločnosť," citoval Kukan postoj vatikánskeho kardinála Angela Sodana.

 

img

 

Následné odstúpenie predsedu NRSR
Predseda KDH Pavol Hrušovský sa vzdal 6. februára 2006 funkcie predsedu parlamentu a traja ministri za KDH následne podali demisiu. Nasledujúci deň premiér Dzurinda navrhol vypísanie predčasných parlamentných volieb. Slovenskí zákonodarcovia 9. februára schválili ústavný zákon o skrátení volebného obdobia a zastupujúci predseda Národnej rady SR Béla Bugár (SMK) vypísal predčasné parlamentné voľby na 17. júna 2006.

 

img

 

Víťazom prvýkrát SMER
Júnové predčasné parlamentné voľby, v ktorých sa po prvýkrát hlasovalo len jeden deň, zabezpečili strane Smer – sociálna demokracia (Smer - SD) jej historicky prvé volebné víťazstvo. Smer - SD v nich zvíťazil s výrazným náskokom, keď získal 29,14 % platných hlasov. Druhá skončila SDKÚ - DS so ziskom 18,35 % hlasov a tretia skončila Slovenská národná strana (SNS), ktorá získala 11,73 %. Do parlamentu sa dostala aj Strana maďarskej koalície (SMK), Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS - HZDS) a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH).

 

img

 

Nový slovenský premiér
Po voľbách strana Smer - SD vytvorila novú vládnu koalíciu so SNS, ktorú v tom čase viedol Ján Slota, a Mečiarovou ĽS - HZDS. Premiérom sa stal predseda Smeru - SD Robert Fico a vo vláde jeho strana obsadila väčšinu ministerských kresiel. Na kreslo ministra vnútra vtedy prvýkrát zasadol aj jeho blízky spolupracovník Robert Kaliňák (Smer - SD).

 

img

 

Priaznivé obdobie
Strana Smer - SD sa spoločne so svojimi koaličnými partnermi ujala vlády v ekonomicky priaznivom období, ktoré Slovensku po rokoch priniesli reformné opatrenia predchádzajúcich dvoch vlád Mikuláša Dzurindu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona