Rusko údajne zadržalo dvoch ukrajinských sabotérov

NETKY.SK • 25 Máj 2023, 11:15 • 2 min
Rusko údajne zadržalo dvoch ukrajinských sabotérov

MOSKVA - Ruská tajná služba vo štvrtok uviedla, že zadržala dvoch ukrajinských sabotérov. Tí podľa nej plánovali útoky na jadrové elektrárne na území Ruska.

slovakia

left justify in out

Ruská tajná služba vo štvrtok uviedla, že zadržala dvoch Ukrajincov, ktorí podľa nej plánovali útoky na jadrové elektrárne na území Ruska. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

 

"Sabotážna skupina z ukrajinskej zahraničnej spravodajskej služby... sa pokúsila vyhodiť do vzduchu 30 elektrických vedení" v Leningradskej a Kalininskej jadrovej elektrárni ešte začiatkom mája. Ich cieľom malo byť zastavenie prevádzky jadrových reaktorov v elektrárňach, citovali ruské tlačové agentúry vyhlásenie Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Cieľom sprisahania malo byť podľa nej spôsobenie "ťažkej ekonomickej ujmy Rusku a poškodenie jeho reputácie". Muži údajne strhli "stožiar s vedením vysokého elektrického napätia a podmínovali štyri ďalšie" v Leningradskej atómovej elektrárni nachádzajúcej sa zhruba 70 kilometrov západne od Petrohradu. Podľa FSB taktiež nastražili výbušniny v blízkosti siedmich takýchto stožiarov napojených na Kalininskú jadrovú elektráreň, ktorá leží v Tverskej oblasti severne od Moskvy.

 

Ruské úrady zároveň uviedli, že v súvislosti s prípadom pátrajú po treťom mužovi ukrajinskej i ruskej štátnej príslušnosti. Zadržaní boli tiež dvaja Rusi, ktorí mali trojici pomáhať. V bytoch podozrivých a ich údajných komplicov zaistila FSB zhruba 60 rozbušiek a 36,5 kilogramu výbušnín, cituje AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies