Rusko sa oficiálne stalo členom Svetovej obchodnej organizácie

NETKY.SK • 23 August 2012, 06:54 • 2 min
Rusko sa oficiálne stalo členom Svetovej obchodnej organizácie

Rusko sa oficiálne stalo členom Svetovej obchodnej organizácie - Svet Rusko sa dnes oficiálne stalo 156. členom Svetovej obchodnej organizácie (WTO) potom, ako dohoda o pristúpení z konca minulého roka nadobudla platnosť.

slovakia

left justify in out

img

Rusko sa dnes oficiálne stalo 156. členom Svetovej obchodnej organizácie (WTO) potom, ako dohoda o pristúpení z konca minulého roka nadobudla platnosť.
      Rokovania medzi Moskvou a WTO, ktoré trvali až 18 rokov, sa uzatvorili minulý rok v decembri podpísaním spomínanej dohody. Rusko bolo dlhé roky poslednou veľkou ekonomikou, ktorej sa nedarilo do svetovej organizácie vstúpiť. Okrem Ruskej federácie s ekonomikou v hodnote 2 bilióny USD (1,61 bilióna eur) dnes do WTO vstúpil aj tichomorský ostrovný štát Vanuatu, čím sa počet členov obchodnej organizácie zvýšil na 157, oznámila WTO.
      Podľa informácií ruských médií v dôsledku vstupu do Svetovej obchodnej organizácie Rusko po dvoch až troch rokoch prechodného obdobia dereguluje ceny väčšiny tovarov a v priebehu piatich až siedmich rokov aj ceny v prípade ďalších "citlivých" produktov. Medzi ďalšie ústupky Kremľa za vstup do WTO patrí zníženie dotácií pre ruský agrosektor, výrobcov lodí a letecký priemysel. Napríklad štátna podpora pre poľnohospodársky sektor by mala klesnúť z odhadovaných 9 miliárd USD na obdobie 2012 - 2013 približne na 4,4 miliardy USD v roku 2018.
      Európska únia (EÚ) označila členstvo Ruska za "dôležitý krok Ruskej federácie v jej postupnej integrácii do svetovej ekonomiky". Pre EÚ je Rusko jedným z najväčších obchodných partnerov, pričom export únie do Ruskej federácie dosiahol v roku 2011 vyše 108 miliárd eur a dovoz asi 199,5 miliardy eur. Brusel si od vstupu Rusov do WTO sľubuje najmä zlepšený prístup svojich firiem na ruský trh.
      Podľa ruského ministerstva hospodárstva vstup do WTO zníži cenu dovážaných, ale aj domácich tovarov a podľa Svetovej banky (SB) tento krok pridá krajine v prvých troch rokoch ročne na hrubom domácom produkte (HDP) 3,3 %. Neskôr by sa toto číslo mohlo ešte zvýšiť.
      Ruskí kritici vstupu krajiny do Svetovej obchodnej organizácie ale varujú, že znížené štátne dotácie a zvýšená konkurencia zo zahraničia poškodia kľúčové sektory poľnohospodárstva, strojárstva a ľahkého priemyslu.

Zdroj: TASR, DPA, AFT, Ria Novosti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies