Američania podnikli nálety na militantov aš-Šabábu v Somálsku

NETKY.SK • 8 Január 2019, 18:44 • 2 min
Američania podnikli nálety na militantov aš-Šabábu v Somálsku

Mogadišo - Pri najnovších leteckých útokoch Spojených štátov v Somálsku prišlo o život najmenej desať militantov z islamistického hnutia aš-Šabáb. Informovali o tom v utorok ozbrojené sily USA.

slovakia

left justify in out

Prvý nálet podnikli v sobotu v regióne Shabeellaha Hoose, kde zabili šesť militantov a zničili jedno vozidlo. Tento nálet sa uskutočnil s cieľom obmedziť slobodu pohybu aš-Šabábu a zvýšiť tlak na túto teroristickú sieť v oblasti. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Marka_cadey#shabeellaha_hose #Somalia

Príspevok, ktorý zdieľa Tuta❤️Mufaka (@mym_mustafa92),

 

Dva ďalšie nálety sa uskutočnili v pondelok v blízkosti Baqdaadu, pričom zahynuli najmenej štyria militanti. Americké sily uviedli, že išlo o pomoc somálskej armáde, ktorá sa dostala do bojov s aš-Šabábom.

 

img

 

Podľa vyhlásenia americkej armády nedošlo k zabitiu či zraneniu civilistov.

Američania taktiež uviedli, že tieto operácie vykonávajú spoločne so svojimi somálskymi partnermi, aby zabránili aš-Šabábu využívať skrýše na plánovanie útokov na somálsky ľud.

Pri decembrových víkendových leteckých útokoch USA v Somálsku prišlo o život až 62 militantov aš-Šabábu. Somálsko postihol po začiatku občianskej vojny v roku 1991 dlhoročný chaos a hlboký politický rozvrat, z ktorého sa krajina dostáva len postupne. Aš-Šabáb presadzuje v Somálsku radikálny výklad islamského práva šaría a často pácha aj samovražedné útoky. Z hlavného mesta Mogadišo ozbrojencov aš-Šabábu vytlačili v roku 2011 sily Africkej únie (AÚ).

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies