Rusko na pôde BR OSN odsúdilo vyslanie tureckých vojakov do Iraku

NETKY.SK • 9 December 2015, 09:11 • 2 min
Rusko na pôde BR OSN odsúdilo vyslanie tureckých vojakov do Iraku

NEW YORK - Ako "nezodpovedný a nevysvetliteľný" skritizoval zástupca Ruska v Bezpečnostnej rade (BR) Organizácie Spojených národov na jej utorňajšom zasadnutí postup Turecka, ktoré vyslalo svojich vojakov do susedného Iraku bez toho, aby si vyžiadalo súhlas tamojšej vlády.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanec Ruska pri OSN Vitalij Čurkin podľa vlastných slov taktiež povedal svojim partnerom, že konanie Ankary odzrkadľuje "nezákonnosť" leteckých útokov uskutočňovaných v Sýrii medzinárodnou koalíciou bez súhlasu Damasku, informuje agentúra AP. Po utorňajšom neverejnom zasadnutí BR OSN vyjadril ľútosť, že ostatní členovia nepodporili návrh Ruska na prijatie vyhlásenia, ktoré by potvrdzovalo potrebu rešpektovať medzinárodné právo a zvrchovanosť, pričom by zároveň vyzývalo na jednotu v boji proti extrémistom z Islamského štátu.

 

Iracký veľvyslanec pri OSN Muhammad Hakím v súvislosti s prítomnosťou tureckých vojakov na severe Iraku povedal novinárom, že Bagdad rieši túto záležitosť bilaterálne s Ankarou, čo podľa neho prebieha "veľmi dobre". Iracký premiér Hajdar Abádí v nedeľu varoval Turecko, že jeho krajina by sa mohla obrátiť na BR OSN v prípade, ak nestiahne svoje sily do 48 hodín. Jeho turecký náprotivok Ahmet Davutoglu však vyhlásil, že minulotýždňové vyslanie vojakov do oblasti pri severoirackom Mósule bolo bežnou rotáciou jednotiek na podporu tábora, ktorý turecké sily zriadili na žiadosť mósulského guvernéra v koordinácii s irackým ministerstvom obrany.

 

Abádí po vypršaní 48-hodinového ultimáta v utorok vyzval Severoatlantickú alianciu, aby požadovala od Turecka ako svojho člena "okamžité stiahnutie" vojakov z irackého územia. Turecko medzitým oznámilo, že vysielanie ďalších vojakov na sever Iraku zastavilo - avšak tých, ktorí sa už nachádzajú vo výcvikovom tábore neďaleko Mósulu, stiahnuť nemieni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies