Rusko kritizuje vydieranie USA ohľadom Sýrie, kde podporí 48-hodinové prímerie

NETKY.SK • 29 September 2016, 12:30 • 2 min
Rusko kritizuje vydieranie USA ohľadom Sýrie, kde podporí 48-hodinové prímerie

MOSKVA - Vyhrážky Spojených štátov, že pri riešení ozbrojeného konfliktu v Sýrii pozastavia spoluprácu s Ruskom, sú "vydieraním", vyhlásil dnes námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Riabkov odmietol návrhy Washingtonu na vyhlásenie sedemdňového prímeria, ale uviedol, že Rusko podporí 48-hodinové humanitárne prímerie okolo mesta Aleppo, uviedla agentúra AP. Podľa Ruska by totiž povstalci sedemdňovú prestávku v ofenzíve v Aleppe využili na preskupenie svojich síl.


Podľa agentúry RIA Novosti Riabkov v komentári k vyhláseniam USA poznamenal, že cieľom tejto "politiky vyhrážok a vydierania" je "vnútiť (ostatným) riešenia výhodné pre USA a ich klientov".


Ruský diplomat upozornil, že na takejto báze "nie je možné dosiahnuť urovnanie konfliktu a stabilizáciu". "Nič sa nedá robiť nasilu. Máme svoje prístupy a svoje princípy," zdôraznil Riabkov.


Americké ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že šéf americkej diplomacie John Kerry v telefonickom rozhovore informoval svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova, že USA sa pripravujú na "prerušenie dvojstrannej americko-ruskej spolupráce ohľadom Sýrie", vrátane navrhovaného protiteroristického partnerstva, "ak Rusko okamžite nepodnikne kroky zamerané na ukončenie útokov na Aleppo" a obnovenie prímeria.


Kerry ďalej v rozhovore s Lavrovom vyjadril znepokojenie z náletov ruských a sýrskych lietadiel na nemocnice, vodné zdroje a ďalšie súčasti civilnej infraštruktúry v Aleppe.


Rusko je podľa Kerryho zodpovedné za používanie zápalných bômb a bômb určených na ničenie bunkrov v obytných štvrtiach Aleppa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies