Rusko hrozí USA odvetnými krokmi pre kauzu z čias Obamu: Uviedol to šéf diplomacie Sergej Lavrov

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 08:10 • 2 min
Rusko hrozí USA odvetnými krokmi pre kauzu z čias Obamu: Uviedol to šéf diplomacie Sergej Lavrov

BRUSEL - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pohrozil odvetnými krokmi voči Spojeným štátom v ťahajúcom sa spore ohľadom dvoch ruských diplomatických komplexov, do ktorých im USA minulý rok zablokovali prístup.

slovakia

left justify in out

Mesiac po volebnom víťazstve Donalda Trumpa prezident Barack Obama uzavrel rekreačné zariadenia z čias studenej vojny a vypovedal 35 ruských diplomatov. Trump a ruský prezident Vladimir Putin diskutovali o tejto záležitosti na summite G20 minulý týždeň v Nemecku.

 

Po stretnutiach v bruselskom sídle Európskej únie Lavrov vyjadril nádej, že "USA ako zástanca vlády zákona nakoniec budú rešpektovať medzinárodné záväzky". Bez ďalších podrobností však dodal, že ak sa Washington nerozhodne záležitosť riešiť, potom Rusko bude musieť prijať "odvetné kroky".

 

Dnešné vydanie ruských novín Izvestija s odvolaním sa na zdroj na ministerstve zahraničných vecí uviedlo, že Moskva plánuje vypovedať asi 30 amerických diplomatov a zhabať niekoľko objektov vo vlastníctve Spojených štátov v Rusku. K opatreniu zrejme pristúpi pre postoj Washingtonu, ktorý stále nevrátil majetok ruského veľvyslanectva zhabaný vlani v decembri.

 

V takejto situácii je Ruská federácia podľa zdroja novín Izvestija nútená reagovať recipročne "a vypovedať zo svojho územia asi 30 amerických diplomatov a uvaliť odvetné sankcie na majetok USA v Rusku". V Moskve podľa Izvestijí nechceli prikročiť k uvedenému opatreniu, "ale ponechať bez odpovede nepriateľské akcie Washingtone tiež nie je možné".

 

Vypovedaniu amerických diplomatov by ešte mohlo zabrániť stretnutie námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova s námestníkom šéfa americkej diplomacie pre politické záležitosti Thomasom Shannonom, ktoré sa malo uskutočniť 23. júna, bolo však zrušené v reakcii na nové sankcie uvalené Spojenými štátmi na Rusko. "Ak sa kompromis nenájde ani tam, budeme musieť prijať takéto opatrenia," citujú Izvestija zdroj z rezortu diplomacie.

 

Obama koncom decembra 2016 prijal balík protiruských sankcií za zasahovanie Moskvy do prezidentských volieb a vyvíjanie nátlaku na amerických diplomatov pôsobiacich v Rusku a vypovedal z krajiny niekoľko ruských diplomatov. USA okrem iného zablokovali ruským diplomatom prístup do dvoch obytných komplexov v New Yorku a vo Washingtone. Poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov to vtedy označil za vnútornú záležitosť americkej vlády, no avizoval odvetné kroky, ak Washington neurobí nápravu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies