Rusko chce získať miliardy dolárov na ťažbu ropy v Arktíde od Japoncov

NETKY.SK • 19 Február 2013, 13:14 • 2 min
Rusko chce získať miliardy dolárov na ťažbu ropy v Arktíde od Japoncov

Rusko chce získať miliardy dolárov na ťažbu ropy v Arktíde od Japoncov - Svet Igor Sečin, šéf spoločnosti Rosnefť, chce diskutovať v Japonsku o účasti jeho energetických koncernov na podmorských projektoch zameraných na ťažbu ropy v arktickej oblasti Rusk

slovakia

left justify in out

img

Igor Sečin, šéf spoločnosti Rosnefť, chce diskutovať v Japonsku o účasti jeho energetických koncernov na podmorských projektoch zameraných na ťažbu ropy v arktickej oblasti Ruska. 

Reuters uvádza, že je to Sečinova záverečná zastávka na ázijskej ceste venovanej hľadaniu investorov pre projekty, ktorých hodnota sa odhaduje na stovky miliárd dolárov. Ruský manažér pricestoval dnes do Tokia z Číny. Reuters uvádza, že informáciu získal oficiálne od koncernu.

Putin rozhodol o takzvanom "východnom vektore" ťažby energetických nálezísk a ich predaja. Vyzval ruské spoločnosti, aby nadväzovali užšie vzťahy s potenciálnymi ázijskými odberateľmi.

Ruské spoločnosti vrátane Gazpromu strácajú v Európe trhový podiel, čo súvisí so snahou Európskej únie získavať dodávky energetických komodít z rôznych častí sveta.

Reuters minulý týždeň informoval, že si Rosnefť chce požičať peniaze od čínskej štátnej firmy CNPC a navrhuje jej ich splácať zvýšením kontrahovaných dodávok ropy o 100 %. Peking by sa potom stal najväčším ruským odberateľom suroviny. Rosnefť však správu dementoval.

Sečin údajne ponúkol Číňanom iba zvýšenie dodávok ropy a ich firmám navrhol, aby sa stali podielnikmi sľubných a náročných ropných a plynárenských projektov v Arktíde. Na sever od ruského pobrežia by sa malo pod morom nachádzať viac ako 100 miliárd ton ropného ekvivalentu.

Na sprístupnenie ložísk pod morským dnom majú v Rusku právo len štátne firmy Rosnefť a Gazprom.

Sečin by mal počas súčasnej dvojdňovej návštevy v Japonsku hovoriť, aby si na Sachaline postavili vlastnú kapacitu na skvapalňovanie zemného plynu s ročným výkonom do 10 miliónov ton. Na ostrove je už v prevádzke rovnaký komplex, ktorý s ruským partnerom vedie Shell. Rosnefť v príbrežnej oblasti Sachalinu už ťaží ropu s americkým koncernom ExxonMobil a japonskou spoločnosťou Sodeco.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies